Кад је мука - ту је Јука!

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 20. април 2023. године Варошани Коментари

Моторка саградила кућу – Јусуф Јука Кадрић (Фото: Д. Гагричић) Моторка саградила кућу – Јусуф Јука Кадрић (Фото: Д. Гагричић)

Нововарошки дрвосеча и оџачар, пензионер Јусуф Јука Кадрић (73) често на услузи суграђанима. За 45 година дрвосеча „подерао“ 12 моторки и преко 500 ланаца, а сваки истругао више од 300 кубика. Сада највише посла има у сечи стабала поред кућа и викендица.

У шуму се не иде без оштра алата, а при сечи стабала мере опреза су на првом месту. Ако се чуваш, и Бог те чува! И зато, ево, 45 година, како сам дрвосеча, нисам имао повреде. Уз ова два златна правила при стругању и обарању стабала смрче, букава и храстова, Нововарошанин Јусуф Кадрић (73), кога суграђани знају као Јуку, држи се договореног: да се посао обави на време, али и да се заведе шумски ред.

- Шумари и инжењери никад нису имали примедаба на мој рад у државној шуми, а ни власници приватних поседа. Никога нисам изневерио, а знало се: не излазим из омара док не ољуштим пањ четинара и не сложим гране, да може да се обнавља подмладак. Зато су ме појединци и награђивали, мимо погодбе. Само ми је остао дужан један закупац шуме из Босања - казује Јука за "Новости".

Спреман – нема посла без оштра алата Спреман - нема посла без оштра алата

Дрвосеча из чаршије упознао је стазе и богазе Златара, врлети Чемернице и Смудинога, ломатао се по Вучким јамама, Босању, Вучији, Маскови, брдима у околини Прибоја...

Највише посла има лети, у јеку сече грађе и с јесени, кад се спрема огрев. Спретан је и у чишћењу оџака на кућама суграђана, одлази и у околна села.

Радни век Кадрић је провео у нововарошкој "Пластици", и то на машини "штампарици". Одавде је често, из прве или треће смене, са четири исправне моторке и мердевинама, одлазио на "допунски рад". На дане проведене "у шумама и горама" Јуку у гаражи куће у Ражиштима подсећа мали музеј - ђердан ланаца моторки.

- Овде је преко 500 ланаца, а сваки је истругао више од по 300 кубика. До сада сам подерао 12 моторних тестера, а ова нова је последња, 13. коју коју сам купио. Пристигле године и не морам у надницу и да се рвем са трупцима, имам кућу, деца у свету стекла свој кров - подсећа и додаје:

- У најбољим годинама сам на трупчиће дневно секао и по шест тракторских приколица огревног дрвета, а то је више од 30 просторних метара. У шуми сам обарао и по 20 кубика, узимао за сечу читава одељења.

Музеј - ђердан од преко 500 ланаца моторки Музеј - ђердан од преко 500 ланаца моторки

Последњих година му све чешће стижу позиви са сечу стабала поред кућа, око викендица на Златару или храстова на гробљима. Кад им, како кажу, сване у двориштима или на окућници - људи га благосиљају. Често мештани кажу: "Кад је мука - ту је Јука!"

- До грана стабла се попнем мердевинама, а онда идем уз гране и сечем од врха, комад по комад. Никоме нисам причино штету, а уклонио сам стотине стабла која су сметала. Недавно су ме звали у Косјерић, да тамо сечем храстове на гробљу, којим прете да поруше споменике или повреде посетиоце вечних кућа - прича Јусуф.

Стабла крати од врха Стабла крати од врха

Спретан је, прогледају дворишта 

Често мештани кажу: "Кад је мука - ту је Јука!"

- Ослободи ме Јука велике муке. Спретан је и окретан, па ми прогледа двориште пошто посече бор, који сам посадио пре 45 година. Растао је као из воде и претио да оштети канализацију, а жиле се шириле двориштем. Посече и брезе никле у складу, а није ни скуп - рече пре неки дан варошки пензионер Радул Пештерац (83).

Годинама премеравао Пештер 

У надницу је Јусуф кренуо из сјеничког села Кањевина и неколико година са геометрима на Пештеру премеравао Ћерекарско поље и тунел и корито реке Бороштице, којом су понорнице одведене у реку Вапу, да појачају воде Увца, што покрећу турбину истоимене хидроелектране на Растокама.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

drvoseča juka kadrić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.