Проширен Специјални резерват природе Увац

ppmedia.rs 11. април 2023. године Коментари

Специјални резерват природе Увац  (Фото: Рина) Специјални резерват природе Увац (Фото: Рина)

Специјални резерват природе Увац уредбом Владе Србије проглашен је за подручје од изузетног значаја, односно подручје прве категорије, његова површина сада је проширена на 11750 хектара, што је за 4 хиљаде хектара више него пре.

– Ово подручје проглашава се у циљу заштите и очувања, атрактивних, спектакуларних морфолошких особености које чини природне и предеоне вредности заштићеног подручја, наводи се у Службеном гласинку.

Оно што посебно истиче Специјални резерват природе Увац јесте чињеница да је то највеће природно станиште белоглавих супова на Балкану.

-Почетком седамдесетих година на територији општине Нова Варош проглашено је заштићено подручје како би се заштитили управо белоглави супови. Тада је било око 50 гнездећих парова, а деведесетих година тај број је опао на свега седам. Тада су предузете строге мере заштите, формирано је хранилиште на које се годишње износи око 400 тона хране и на тај начин успели смо да спасемо те птице од изумирања и расељавања“, рекао је за РИНУ Стева Радовановић из Специјалног резервата природе Увац.

Данас нема бојазни за њихову будућност јер се у кањону Увца налази око 500 одраслих јединки, део њих се маркира како би се пратило кретање и добијале информације о начину живота.

Осим белоглавих супова у овом резервату своје станиште има и још доста изузетно ретких биљних и животинсјких врста.

Специјални резерват природе „Увац” налази се на територији општина Нова Варош, Сјеница и Прибој, А његова површина је 11,7 хиљада хектара од чега је 46,5 посто државног земљишта, у приватној је 39,1 посто а у јавној 14,2 процента

.

Рина и ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

specijalni rezervat prirode uvac


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.