Море у Калипољу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 19. јануар 2023. године Природа Коментари

Слапови изнад извора Вршевине (Фото: Анђелија Палић) Слапови изнад извора Вршевине (Фото: Анђелија Палић)

Увор реке Калипољке не може да прими сву воду са висова Јавора. Вршевина се разлила низ долину, као с пролећа, кад „пукне снег“.

Кише, које дуже од три дана лију у Старом Влаху, поплавиле су Калипоље у Љепојевићима. Велике количине воде слиле су се речицу Калипољку, која купи воду са висова Јавора. Њен увор у дну поља, на коме је некад млела воденица, од прексиноћ не може да приме доток воде, па расте језеро на ливадама и њивама.

Калипоље - снимак са пута Буковик - Љепојевићи Калипоље - снимак са пута Буковик - Љепојевићи

Извор Вршевине, која је понорница Калпољске реке  (кроз чувену пећину Дуруљу, испод Јастрепца), попео се коју десетину метара уз стену. И река се разлила низ долину, као с пролећа, кад „пукне снег у Јавору“.

Вршевина је  испод извора и рибњака, а недалеко од Маринкове воденице, поплавила мост и пут Божетићи – Љепојевићи. Уз опрез, прелазе теренска возила.

Поплављен мост и пут Божетићи - Љепојевићи Поплављен мост и пут Божетићи - Љепојевићи

Овде фотографије јутрос су, нешто после девет сати,  снимиле Анђелија и Андреја Палић, ученице првог и четвртог разреда ОШ „Кнезови Рашковићи“ у Божетићима, које је отац Вукадин водио у цркву у Буковику, а затим и на час земљописа у Калипољу и извору Вршевине.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kalipolje poplave kiša


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.