Стаза за школу скијања

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 13. јануар 2023. године Туризам Коментари

Стаза у Долини чека већи минус и падавине  (Фото: Д. Гагричић) Стаза у Долини чека већи минус и падавине (Фото: Д. Гагричић)

Прва „ски стаза из домаће радиности“ у Долини, испод Центра „Златар“ Александар Ботић, власник апартмана „Маја“, уређује терен за зимске спортове и дечје радости на хектар и по и то – без ичије помоћи.

У Долини испод Центра „Златар“, на стотинак метара од куће и апартмана „Маја“, породица Александра Ботића уређује стазу за школу скијања, санкалиште, снежни полигон  и друге активности.

Овде је искречен и поравнат део терена за зимску занимацију и дечје радости и постављена „жица“ која ће извлачити полазнике скијања и рекреативце. До Долине воде два пута кроз насеље староседелаца и викендаша око виса на коме је пре готово пола века подигнут Центар „Златар“.

– Изградњу терена за зимске спортове на нашем и закупљеном земљишту започели смо и изградићемо без ичије помоћи, али користећи искуство дечјег скијалишта на Златибору – каже  Александар Ботић, иначе власник фирме за сечу и извлачење грађе. –  Ако у Долини, која је за неколико десетина метара ниже од  наше куће на 1.200 метара надморске висине, падне 40 сантиметара снега – има га до априла. Овде се снег дуго држи, иако окопни свуда около.

  Иницијатива и улагање -  Александар и Марија Ботић Иницијатива и улагање - Александар и Марија Ботић

Ова погодност, као и потреба и жеља да се побољша туристичка понуда, били су одлучујући за улагање у „стазу из домаће радиности“, првенац  на Златару. Овде још има посла: идуће године преораће и уредити терен, засејати траву, набавити „траку“, која ће извлачити посетиоце на стази, уредити паркинг, подићи ограду... Гостима у седам апартмана  Ботића од лета биће на располагању и отворени базен.

Овде ће жица извлачити скијаше Овде ће жица извлачити скијаше

На кораке у градњи терена за зимске спортове Ботићи су се одлучили у часу кад су Бабића Брдо и Нова Варош остали без услова за скијање које су имали и пре 30-40 година. Наиме, немаром и нерадом локалне управе, Туристичке организације „Златар“ и смучарских клубова  (у једном часу их је било чак четири ?!???“) пропале су , уништене, развучене или заборављене „жице“, беби сајле за почетнике у Чаиру, на Пуцаревини и испод Центра „Златар“, као и ски лифт хотела „Панорама“. 

Године пролазе, шансе неискоришћене, Златар увелико заостаје... Године пролазе, шансе неискоришћене, Златар увелико заостаје...

 Смучари окренули леђа

Годинама многи гости Златара, а и мештани, жале за великим губитком – престанком рада ски лифта  „Панорама“ код Дробњаковића кућа. Пошто су се изјаловила велика очекивања од жичаре четвороседа (Ђекне“), гости смучари су окренули леђа нашој планини. С друге стране, Нова Варош је готово остала без смучарског  поднлатка, а одавно су школе скијања без терена и „жица“ за прве кораке најмлађих, уз жалбе гостију да скупо плаћају услуге подучавања. У Вароши, пак, нико није хтео да види како комшије, на само 45 километара, улажу у садржаје који обогаћују понуду.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar ski staza


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.