Кликом до књиге „Нова Варош из старих албума “

zlatarinfo.rs 14. децембар 2022. године Култура Коментари

Фотографије су чувари успомена, држе везу са прецима Фотографије су чувари успомена, држе везу са прецима

У Ризници нашег портала богато наслеђе Старог Влаха - из заборава и скрајнутих рамова и архива израњају слике прохујалог времена.

Књига „Нова  Варош из старих албума“ Драгољуба Гагричића поред читаоцима је и у електронској  верзији, двадесетак месеци након штампања у издању Библиотеке „Јован Томић“ у Новој Вароши.

Монографија на 182 стране доноси 320 фотогарфија, од којих су најстарије с краја 19. века, па до пре четири деценије. У уводу књиге ауотр подсећа да су фотографије огледало живота, да чувају мирис времена и успомене и држе везу са прецима, као и они белези на гробљима и крајпуташи.

Разгледница Нове Вароши с почетка 20. века Разгледница Нове Вароши с почетка 20. века

Фотографије које откривају занимљиву прошлост и богато наслеђе Старог Влаха подељене су у 12 тематских целина према сродности мотива, мада је границу тешко омеђити, а кратки текстови су покушај да се читаоци уведу у време и крајеве, да им се приближе људи, занимања, догађаји... 

Слике са  археолошких локалитета и ископина, са црквина и градина, као и светиња које чувају жар вере – својеврстан су времеплов наших трагова и раскршћа на старовлашкој утрини и аманета неимара  да се не прекида памћење и везаност за претке.

Пролећни радови на њиви Пролећни радови на њиви  

Нововарошки крај је у последњих 150 година припадао територији више држава и уз границе и деобе, у вихорима пет ратова слободу дочекивао – три пута! Пред читаоцима су куле и граничне карауле зидане да вјекују, као и белези и слике ратника...

Странице монографије су и сетан поглед на завичај: сточари и земљорадници под бременом година и живота, карлице планинки и чобанска коначишта, руковети жетелаца и снопови на гувну, косачке мобе, последње етно-оазе на планинама, дело клесара и дрводеља – буде успомене на корене којих се, понекад, лако одричемо.

На староставним сликама су ишчилела занимања у преради конопље и вуне, израњају и слике народног градитељства и породичних задруга, момачких и девојачких надметања и најлепших изданака и дамара сеоског живота – моба, прела, сабора, светковина, свадби – тих чувара вере, традиције, корена, обичаја и народног духа.

Дан дуг, а корак све каћи Дан дуг, а корак све каћи

Ђачки споменари чувају успомене на најлепше животно добра, а објектив је бележио долазак путева и струје, те мењање земљописа у сливу Увца, али и подсећао на благо Златара.  

У монографији оживљава „стара варош“ са сокацима и чатмарама под шиндром, са дућанима, пиљарама и калдрмом, као и са сликама чаршијског живота. 

Монографију можете прелистати на следећем линку: Нова Варош из старих албума 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić knjiga


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.