Чувати Златар, обогатити понуду

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 02. децембар 2022. године Туризам Природа Коментари

Умити планину – уклонити депоније и посећи осушена стабла (Фото: Д. Гагричић) Умити планину – уклонити депоније и посећи осушена стабла (Фото: Д. Гагричић)

Оснива се Удружење које ће се знањем, енергијом и ентузијазмом чланова борити за лепшу и чистију природу, мењање навика и боље представљање планине. Апел за пошумљавање огољелог Бабића Брда и нове зелене и цветне оазе.

Нова  Варош ће почетком године добити Удружење чији чланови ће се борити за леши и чистији планину Златар са околином, за рехабилитацију угрожених подручја, као и да се побољша оскудна туристичка понуда.

На иницијтиву групе власника кућа  за одмор и туристичких објеката, те поштоваоца природе и заљубљеника у Златар, биће основано Удржење под називом Унија  за уређенију, лепшу и еколошки очуванију планину Златар.

На оснивачкој Скупштини Удружења за председника Управног одбора именован је Вук Ћировић, за заменика  Александар Мојићевић, а за генералног координатора Ана Голубовић. У току је поступак регистрације и после 15.јануара, како је најављено, Скупштина ће изабрати остале чланове Управног одбор (са мандатом од четири године).

Окосница програма биће, према статуту, инфраструктурно уређење туристичког центра, представљање туристичке понуде, унапређење заштите животне средине, уређење јавних простора...

Златару требају нови програми и кадрови (Фото: А. Бубоња) Златару требају нови програми и кадрови (Фото: А. Бубоња)

Удружење ће се залагати  и за низ мера, као што је, на пример, промена навика у погледу коришћења и чувања природних ресурса, али и едукацију грађана, а посебно младих о значају чувања и заштите животне средине. Организоваће се и активности на рехабилитацији угрожених подручја.

Према оснивачким актима, посебно важан  циљ Удружења је повезивање цивилног и јавног сектора и стварање мреже за еколошке акције, пројекте и програме и укључивање Удружења у националне мреже и међународну сарадњу.Најављено је и да ће Удружење  припремати пројекте за унапређење туристичке понуде  планине (достављати их Општини и Министарству туризма).

  У првом викендашком насељу  чекају асфалт (Фото: Д. Гагричић) У првом викендашком насељу чекају асфалт (Фото: Д. Гагричић)  

     Хоће ли судбина овог Удружења бити слична низу оних последњих година, поготову еколошких, са кратким дахом и дометом...?!

   - Бројни проблеми у области туризма и очувању планине Златар су нас приморали да, уместо апела и вапаја - окрећемо лист. Први задатак је да у Удружењу окупимо чланове из ове средине и са стране, који ће се знањем, ентузијазмом и енергијом ухватити у коштац са дугим списком нерешених комуналних проблема и  бољки, али и дати нове импулсе туристичкој понуди. Затражићемо да се уместо овог шаренила и немара уради пристојна туристичка и саобраћајна сигнализација и што пре отвори пећина Дуруља, недалеко од врела Вршевине у Буковику – каже Вук Ћировић, власник конака „Вук“ на Бабића Брду.

Кад ће се завршити и отворити дворана? Кад ће се завршити и отворити дворана?

     Све су чешћи захтеви за поштовање урбанистичких планова и да инспекције и локална управа положу рачуне. Део чланова инсистира и да се са властима, туристичком организацијом и представницима јавних предузећа седне са сто, сучеле ставови и што пре уклоне „црне тачке“ и ружне слике на лицу планине. Међу приоритетима је, кажу, затварање дивљих депонија, сеча осушених стабала у најпосећенијем делу планине, али и пошумљавање огољелог Бабића Брда и стварање зелених и цветних оаза на територији општине.

Ружне слике на лицу планине - вододерине испод дворане и стадиона Ружне слике на лицу планине - вододерине испод дворане и стадиона

Љути на медије  

   - По извештајима појединих медија рекло би са до овде тече мед и млеко, да цветају руже, а сви знамо и да је оскудна понуда и скромна посета. Појединци, неуки и неодговорни, изјавама и празним причама наносе штете и Златару и туризму. Морамо се томе супроставити, указати како то раде друге средине. Златар заслужује боље представљање, али и да се не бежи од одговора и одговорности – истиче Ћировић.

Да ли су само табле довољне да опомињу несавесне? Да ли су само табле довољне да опомињу несавесне?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar udruženje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.