Забелео се Аранђеловдан

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 21. новембар 2022. године Природа Коментари

Први снег под Градином, у Буковику (Фоото: В. Палић) Први снег под Градином, у Буковику (Фоото: В. Палић)

Народни „нишан“ каже да ће Никољдан битио копан. Снег у Бистрици сишао до Крџавских воденица. Била је лепа јесен, а нека зима зимом пролази.

– Ако је на Аранђеловдан снег – Никољдан ће бити копан!

Док се јутрос раздањивао Аранђеловдан под првим овогодишњим снегом, планинци су подсећали на веровање предака. И распитивали се је ли снег сишао до Лима. Зауставио се, кажу, код Крџавских воденица.

Зима подсетила на календар и у Дебељи (Фото: И. Јелић) Зима подсетила на календар и у Дебељи (Фото: И. Јелић)

Данас ће бити прилика да мештани уз славску трпезу прозборе о календару и „нишанима“ за зиму. На слави ће  „неко о свадби, неко о брадви“, други ће о припремама за чишћење снега, трећи о посеку и ценама стоке, па о родбини и домаћинлуку... По обичају, незаобилазне теме биће дневне политикантске активности, поготову како се буде замицало у ноћ...А ракију, зна се, пије – топла соба.

Горње Трудово опасала магла са Чемернице (Фото: З. Џекулић) Горње Трудово опасала магла са Чемернице (Фото: З. Џекулић)

Јутрос сам земљаке, комшије, пријатеље – прекидао на првој кафи или док се у џезви запржавали врућу ракију, а неки се припремали да полажу стоци.  Њихов рапорт  најављује да се влажан снег неће дуго задржати. Деца ће стићи да направе тек по неку грудву. Санке и џакови напуњени сламом  или сеном чекаће нови бели покривач и мраз. 

Поглед из Ривала - тамо где почиње Златар ( Фото: А. Чакаревић) Поглед из Ривала - тамо где почиње Златар ( Фото: А. Чакаревић)

Народ и сиротињу Бог је погледао – била је лепа јесен... А зима нека зимом пролази...

Коловози без снега - чаршијско виђење ( Фото: Д. Гагричић) Коловози без снега - чаршијско виђење ( Фото: Д. Гагричић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prvi sneg


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.