Нововарошки пољопривредници потписали уговор о додели субвенција

glaszapadnesrbije.rs 05. новембар 2022. године Пољопривреда Коментари

Ове године обезбеђено четири милиона динара више за помоћ вредним мештанима нововарошких села, фото: РИНА Ове године обезбеђено четири милиона динара више за помоћ вредним мештанима нововарошких села, фото: РИНА

Нема успешне пољопривредне производње без савремене механизације и то су препознали мештани нововарошких села. Све је више произвођача у овој општини који се одлучују на аплицирање за субвенције, а ове године њих 98 потписало је уговор о додели субвенција за физичку имовину пољопривредних газдинстава и опреме за прераду примарних пољопривредних производа.

На конкурсу је било пријављено 95 захтева за субвенције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и 3 захтева за субвенције у набавку опреме за прераду примарних пољопривредних производа, пише агенција РИНА.

„У оквиру конкурса који је спровела Локална самоуправа, планирано је да по једном кориснику максимални износ повраћаја средстава буде 60% укупне вредности инвестиције, без ПДВ-а. Максималан укупан износ субвенције по домаћинству је до 150.000,00 динара. Једно газдинство могло је конкурисати само са једном инвестицијом.

За све инвестиције повраћај је за 15% већи, уколико су носиоци газдинстава били жене или млади до 40 година старости – каже из општинске пољопривредне службе Милинко Шапоњић.

На основу критеријума утврђених Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Нова Варош за 2022. годину, као и усвојеним изменама Програма, Комисија је извршила расподелу средстава предвиђених аграрним буџетом за 2022. годину.

Ове године обезбеђено четири милиона динара више за помоћ вредним мештанима нововарошких села, фото: РИНА Ове године обезбеђено четири милиона динара више за помоћ вредним мештанима нововарошких села, фото: РИНА

„У Аграрном буџету за 2022. годину опредељено је 4.000.000,00 динара више, него у 2021. години, тако да укупан аграрни буџет за ову годину износи 13.400.000,00 динара – каже председник општине Радосав Васиљевић.

Аграрним буџетом за 2022. годину је опредељено укупно 8.400.000,00 динара за субвенције пољопривредним газдинствима, од чега 7.900.000,00 динара у физичку имовину пољопривредних газдинстава и 500.000,00 динара у опрему за прераду примарних пољопривредних производа. Укупна вредност инвестиција у физичку имовину пољопривредних газдинстава је 7.238.775,00 динара, док је укупна вредност инвестиција у набавку опреме за прераду примарних пољопривредних производа је 705.570,00 динара.

С обзиром на то да нису утрошена сва средства планирана за субвенције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, биће расписан нови позив. На овај други позив могу се јавити сва пољопривредна газдинства која су током 2022. године реализовала неку од предвиђених инвестиција, а нису конкурисали у оквиру првог позива. Нови јавни позив биће објављен током новембра ове године.

РИНА (ГЗС)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

subvencije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.