Од 1. новембра нове цене грејања

glaszapadnesrbije.rs 29. октобар 2022. године Коментари

Седница Скупштине (Фото: ПП Медиа) Фото: ПП Медиа

Нововарошки одборници усвојили су предлог Општинског већа да се цена испоруке топлотне енергије за кориснике система даљинског грејања увећа 18 одсто за физичка лица и 40 одсто за правна. Тако ће нова цена грејања у Новој Вароши, од 1. новембра износити 125,65 дин без пдв-а за домаћинства, док ће правни субјекти плаћати 254,10 динара по квадратном метру без ПДВ-а.

„Због драстично раста цена енергената, морали смо да повећамо цену грејања. Водили смо рачуна о грађанима и привреди те ће повећање у највећем делу пасти на терет општине и других буџетских корисника, а мањим делом на грађане. И са овим повећањем цена грејања, грађани Нове Вароши вероватно плаћају најјефтиније грејање у Златиборском округу”, каже председник општине Радосав Васиљевић.

Иначе, Нова Варош је међу ретким општинама у Србији где је грејна сезона почела 15. октобра. Због повољних временских услова, не греје се пуним капацитетом, већ се загрева од 6 до 10х ујутру и од 18 до 22х увече.

Како одређене позиције у буџету услед немогућности реализације не би остале неутрошене у овој години, извршена је прерасподела буџета. Трећим ребалансом, 39 милиона искористиће се за увећавање других позиција које је могуће реализовати у овој години.

„Од тога, 6,5 милиона биће уложено у израду пројектно-техничке документације, потом за програм стручне праксе биће издвојено додатних 3,5 милиона, 2 милиона за измену дела пројекта каптаже изворишта у Божетићима. Највећи део тих средстава, у износу од око 21 милион, који је остао неутрошен због неасфалтирања 15 путних праваца у овој години, искористиће се за управљање и одржавање саобраћајница, углавном тампонирање које је могуће радити и у лошијим временским условима”, истакао је Васиљевић.

Поучени ранијим искуством око недостатка извођача што је кочило реализацију одређених пројеката, Васиљевић је истакао и лични ангажман ове године у решавању тих проблема што ће допринети и већем утрошку буџета и мањем преносу средстава у наредну годину.

Одборници су усвојили предлог да се саветодавни референдум на коме ће се грађани изјаснити о предлогу да се уместо садашњих 13 образује укупно 30 месних заједница, распише за 25. децембар. Усвојен је и Правилник о спровођењу мера смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних ложишта у општини Нова Варош у 2022. години за шта је ове године из општинског буџета опредељено 800.000 динара.

ПП Медиа / ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

grejanje poskupelo


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.