Сушење хељде на асфалту

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 07. октобар 2022. године Туризам Пољопривреда Коментари

Сушење хељде - гувно на месту Госпођинданског сабора у Штиткову (Фото М. Чкоњевић) Сушење хељде - гувно на месту Госпођинданског сабора у Штиткову (Фото М. Чкоњевић)

Сунце и топла подлога спремају зрно за амбар и воденички камен. Ортацима Милојку Чкоњевићу из Штиткова и Живојину Жижи Крсмановићу из Катића по 50 џакова.

Милојко Чкоњевић из Врела у Штиткову  хељду суши на природан али - необичан  начин. Уместо на гувну или поњавама, као некада, џакове црне житарице изручио је на асфалтни плато између цркве Благовештења и кућа старих преко једног века. Баш на месту чувеног Госпођинданског сабора, где се окретало и по више кола и грувале трубе.

 – Асфалт сам обрисао и опрао, а ноћу хељду покривам агрил фолијом, која пропушта ваздух и нема потпаравања. Повремено грабуљама промешам жито и лепо време ми иде на руке - каже Чкоњевић.

Црна житарица родила и поред суше и града Црна житарица родила и поред суше и града

Жетва је, иначе, каснила због кишних дана, па су тек првог дана Михољског лета ортаци у сетви Милојко Чкоњевић и Живојин Жижа Крсмановић из Катића комбајном пожели парцелу од 1,80  ари у Рујиштима, пољу на падинама Чемернице.

Мало руку за њиве под Чемерницом Мало руку за њиве под Чемерницом

– Родило је преко три тоне а ни овом приносу од преко стотину џакова нисмо се надали због сушног пролећа и касне сетве, па града, јата птица... Сејали смо ортачки: моја њива,  а Жижино семе и орање - каже Чкоњевић.

Сунце и топла подлога спремају зрно за амбар и воденички камен и с првом најавом промене времена Чкоњевић ће зрно покупити у џакове. Брашно од лањског жита је на измаку јер су га купци однели пакованог у папирне кесе или је припремана хељдопита за госте етно-оазе, једног од последњих очуваних споменика народног градитељства у Старом Влаху. 

Међу гостима и девојка боје хељдиног зрна - Индијка Међу гостима и девојка боје хељдиног зрна - Индијка

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

štitkovo heljda čkonjević krsmanović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.