Вода стиже у Божетиће - догодине (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. август 2022. године Коментари

На Сиријади у Божетићима први пут се такмичиле рабаџије (Фото: Д. Гагричић) На Сиријади у Божетићима први пут се такмичиле рабаџије (Фото: Д. Гагричић)

Мршава „Сиријада“ – само 15 узорака сира пред жиријем. Највеће интересовање за рабаџије, вучење конопца и превлачење руке. Аплаузи извођачима културно-уметничког програма.

       – Дај, Боже, да вода стигне догодине и да се овде видимо...?

Овако се су у Божетићима, иза поднева, на Госпођинда, ,поздрављали мештани и гости који су журили пословима око стоке и обавезама. Они други су, пак, под шатром  наздрављали још једном обећању и „ватали залет“ за саборовање у Штиткову, на далеко чувенијем вашару...

Награде планинкама за сир и хељдопиту Награде планинкама за сир и хељдопиту

А колико се пута данас чула реч ВОДА. Ваљда се она нигде, као овде у центру појаворских села, не изговара тако да из грла трепере мука, жеђ, жеља, горчина, нада...

– Догодине, на Госпођиндан, печемо вола на ражњу! – најавио је Радосав Васиљевић, председник Општине, крај радова на потисном воду од седам километара, од врела Трудовачке реке до Божовог брда, у Божетићима, одакле ће вода кренути у жедна домаћинства.

Домаћини без премца у снази мишица и спретности Домаћини без премца у снази мишица и спретности

– У овај капитални пројекат улаже се 100 милиона динара, надамо се да ће држава и министар Недимовић испунити обећање (дали 40 од 70 милиона), да ће неколико извођача радова до краја грађевинске сезоне завршити каптажу, цевовод и резервоаре, а да напролеће почне изградња сеоске мреже, а затим да вода крене и за Акмачиће и Нову Варош. Све чинимо да онима који су овде остали – олакшамо живот – нагласио је председник.

Момачка снага и трзај мишица Момачка снага и трзај мишица   

Васиљевић је додао и да Божетићи као најбогатија месна заједница у Општини (која има више грла крупне стоке него све остале), заслужује и бољу и садржајнију манифестацију на Госпођиндан. 

Не заборавља се стара занимација чобана Не заборавља се стара занимација чобана

Први пут у Општини одржани „Михољдански сусрети села“ били су – отаљавање по опробаном рецепту „нека се нешто догађа“. Три у један: спајање „Сиријаде“ (са само 15 узорака сира пред жиријем), „Сеоске олимпијаде“ и „Котлића“ – можда је то наша реалност или што неко јетко примети:

– Нема народа, село се одавно просуло, месне заједнице спале на појединце и волонтере, којима је и онако свега преко главе...А не гоји се прасе уочи Божића...?!

Чувари традиције - као некада на вашарима Чувари традиције - као некада на вашарима

Оваква манифестација, која у називу има сусрете села, заслужује боље организационе припреме, учешће већег броја села, а не да се у дворишту школе пабирче екипе и такмичари вуку за рукав. Неопхподно је де се догодине пажња поклони и уређењу сеоског центра, па вођењу реда у пракирања возила...

Тешкаши - најуспешнији у сеоском вишебоју Тешкаши - најуспешнији у сеоском вишебоју

Пао је договор - догодине више котлића и гулаша Пао је договор - догодине више котлића и гулаша

Најмлађи су играли између две ватре Најмлађи су играли између две ватре

Традиција и модерно - предах у школском дворишту Традиција и модерно - предах у школском дворишту

Умеће - везли коло на Боровитој главици Умеће - везли коло на Боровитој главици

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

božetići sirijada 2022 gospodjindan


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.