Опада ниво Увачког језера

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 20. август 2022. године Туризам Коментари

Суша и киловати пију језеро: брана ХЕ Увац“ (Фото: Д. Гагричић) Суша и киловати пију језеро: брана ХЕ Увац“ (Фото: Д. Гагричић)

Доток Увца између једног и два кубика воде. Понорнице са Пештери 1971. године преведене у Вапу, највећу притоку Увца.

Због суше и повременог рада ХЕ „Увац“ на Растокама опада ниво Увачког језера, прве акумулације од извора Увца, од три у овом хидросистему.

Доток Увца је између један и два кубика, како су пре неки дан саопштили у „Лимским ХЕ“. На то су утицале лоше хидролошке прилике током године, од малих количина снега и кише, па до дугог, врелог лета на Пештерској висоравни и планинама Старог Влаха.

Рад електране брзо се уочи на обалама, као послењих дана. Наиме, да би једини агрегат ХЕ „Увац, снаге 36 мегавата, слао струју у мрежу далековода, потребно му је 40 кубика воде у секунди.

Ниво јзера је опао да се готово у потпуности види преливна шахта, за коју деца, кад је пуно језеро, питају: „Какав је оно велики тањир?“

Вапа је највећа притока Увца и занимљиво је да је  богатија водом, али је краћег тока, па су, како рече песник, реци мушко име дали. Иначе, мало је познато  да су воде  Пештера, које су вековима кроз подземне токове отицале у реку Рашку или бјелопољску Бистрицу (слив Лима), али су их неимари  1971. године преусмерили у слив Увца и  акумулације „Лимских ХЕ“. 

У књизи „Лимске хидроелтране“ (Београд, 2010.) др Слободан Б. Ристановић наводи да је подигнут земљани зид висине три метра, а дужине седам километара, којим су практично, прeсечени токови река, а затварањем понора и насипањем слојева камена и глине спречено отицање воде у подземље. Низводно од насипа изграђен је тунел од 1,3 километра и пречника 2,5 метра, којим се порикупљена вода спорводи у корито Вапе.

Вожња језером  

Посетиоци чамцима и катамаранима, према утврђеном режиму Резервата „Увац“, обилазе меандре у клисури Увца и одлазе на видиковце.

„Златна кока“ на Растокама - вожња по распореду Резервата Увац Златна кока - на Растокама, вожња по распореду Резервата Увац

У шпицу посете возила се, у недостатку паркинга - паркирају на брани и коловозу пута за Божетиће, па је угрожена безбедност и возача и посетилаца језера. Понекад је на улазу у брану гужва и отежан пролаз између возила и ограде фирме која трага за местом (или више њих) где цури брана ХЕ „Увац“ и, убацујући бетон, настоји да их затвори.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvac rastoke


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.