„Сиријада“ и сеоске игре

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 19. август 2022. године Коментари

Божетићи: центар седам села и школа „Кнезови Рашковићи“ (Фото Р. Прелић) Божетићи: центар седам села и школа „Кнезови Рашковићи“ (Фото Р. Прелић)

На Госпођиндан у Божетићима - вишебој и избор најбољих произвођача сира. Први пут такмичење рабаџија, као и дегустација „златарског котлића“ и свадбарског купуса. Сељаци чекају одговоре на горуће проблеме.

У недељу, 28. августа, на Госпођиндан, на Боровитој главици у Божетићима, одржаће се „Михољски сусрети села 2022.“, манифестација коју у више општина Србије финансијски подржава Министарства за бригу о селу. То је нови формат за „Златарску сиријаду“, као и некадашњу „Сеоску олимпијаду“.

Из Општинске управе су у саопштењу намењеном медијима истакли да за награде (20, 15 и 10.000 динара) у производњи златарског сира могу конкурисати домаћинства  која имају активни статус пољоприврдног газдинства и минимум једно грло. Три награде чекају и домаћице, чији хељдопите изабере жири, а најављено је и спремање „златарског котлића“. 

Остаје да се види колико ће се произвођача одазвати позиву организатора. Чињеница је да значајан број планинки годинама одбија учешће, а све је и мање сира, јер на божетичком подручју млеко откупљују четири млекаре из општине Нова Варош, једна из околине Прибоја, као и фирма из Алексинца , док су Златиборци одустали. С друге стране, „Сиријада“ је основана с нејасном концепцијом, годинама је таворила и таљигала, уз смањење награда и броја спонзора, па организатори нису успели „да исправе грбаво рођено“.

Манифестација у центру седам подјаворских села отвара се у 10 сати. На теренима школе (где је о трошку школе ових дана настављена изградња трибина „заборављених 2009. године) до подне ће трајати такмичење у вишебоју (скок у даљ из места обарање руке, надвлачење конопца, бацање камена с рамена, па такмичења ђака),а  најављена је и вуча трупаца запрегом волова. 

  Мука и дангуба - точење воде испод  врела Вршевине (Фото: Д. Гагричић) Мука и дангуба - точење воде испод врела Вршевине (Фото: Д. Гагричић)

Према сатници Канцеларија за привреду и локални економски развој, од подне до 14 сати је културно-уметнички програм, а затим проглашење победника  и концерт  трубачког оркестра. За многе је, свакако, најзанимљивија дегустација – сира, пите, меса из котлића и - свадбарског купуса, како пише у програму.

Предвиђен је и бесплатан аутобуски превоз из Нове Вароши, а не помињу се шатре. Па то се, ваљда, подразумева у овакви приликама...

Подерале се и закрпе – пут за Растоке и Ивањицу Подерале се и закрпе - пут за Растоке и Ивањицу

Муке и питања сељака 

Мештани кажу да немају прилике да питају и чују одговоре на неке горуће проблеме села. Надају се да ће то имати у виду неко од надлежних, па их занима, пре свега, судбина водовода, те градња пута  Штитково - Кадина стена - Анатема, поправка пута Комарани - Растоке - Божетићи (кад крпљења рупа није било пре почетка туристичке сезоне), одржавање сеоских и шумских путева (пошто има бројних спорова)... 

  Туристичка сезона на измаку, а рупе чекају путаре Туристичка сезона на измаку, а рупе чекају путаре

Огорчење мештана изазвало је обавештење ПУ „Паша и Наташа“ да „због недостатка финансијских средстава и стручног кадра нису у могућости да организују припремни предшколски програм у издвојеном одељењу у Божетићима“, али и у низу школа...?!? Зато се родитељи и питају: је ли и то брига о наталитету и подмлатку...?!?  И јесмо ли баш толико осиромашили...?!?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sirijada božetići


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.