Ледено јутро Петровдана

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 12. јул 2022. године Природа Коментари

Слана на хауби кола у Штиткову (фото: М. Чкоњевић) Слана на хауби кола у Штиткову (фото: М. Чкоњевић)

Забелела се слана у низу засеока под Јавором, Чемерницом и Муртеницом. Тек кад угреје сунце, знаће се да ли је узела данак у вртовима и кромшпириштима.

Слана на Петровдан! И неуобичајено хладно за ово доба године...

– Слана сковала, па на хауби аутомобила око шест сати нисам могао прстом да упишем датум 12. јул, већ дрветом – каже  Милојко Чкоњевић из засеока Врело у Штиткову. – Белело се по откосима и поврћу, а на откосу код куће термометар је показао два степена испод нуле. Истина, овде је проструга, низ долину  према врелу и језеру, увек је хладније...

Штитково је, према речима метереолога Јаћима Радишића, познато као језеро хладног ваздуха, попут Сјеничког поља, док је топлије у окружењу. Панинци кажу да се у две претходне ноћи под Јавором и Чемерницом у кревету тражило ћебе више, а да се дан уочи Петровдана, иако је грејало, није могло без дугих рукава.

Слана као снег, и пет сати на Муртеници (фото: М. Пауновић) Слана као снег, у пет сати на Муртеници (фото: М. Пауновић)

Иначе, на сајтовима који доносе прогнозе времена за Нову Варош је најављивана најнижа температура од три степена, а јутрос је, на пример, на Батровцу, тамо где почиње Златар, измерено пет степени око 6,30 сати.

Забелело се на Петровдан у низу засеока и поља подјаворских села. Да ли ће хладноћа и слана узети данак, у првом реду у вртовима и на кромпириштима – видеће се поподне, кад сунце угреје.

Ћуди природе у висовима планине Муртенице (фото: М. Пауновић) Ћуди природе у висовима планине Муртенице (фото: М. Пауновић)

Памте горштаци ћуди природе и јулске слане, истина ретке. Дешавало се да слана и који дан пре Илиндана „обрије“ кромпиришта поред водотокова или у дољама, али и на брдима и то по три пута током лета.

– Слана је, као јутрос, пре три године пала 13. јула – подсећа  Вукадин Палић из Буковика.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

petrovdan slana


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.