10. „Сусрети златарских села “ на Ивањдан

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 20. јун 2022. године Традиција Коментари

Вис Џаде - Мушковина (Фото: Д. Гагричић) Снага мишица и спретност одлучују о победнику (Фото: Д. Гагричић)

На вису Џаде подсећање на чобанске игре предака и вештину дрвосеча.

Десети „Сусрети златарских села“ - такмичење у старим чобанским вештинама и умећу дрвосеча одржаће се на Ивањдан, на вису Џаде, у Мушковини.

Екипе села надметаће се у бацању камена с рамена, вучењу кличка, трчању и скоку у даљ, а одмериће снагу и спретност у стругању балвана, надвлачењу конопца, малом фудбалу и одбојци. Најмлађи посетиоци трчаће на ливади. 

Чувају традицију старих чобанских вештина Чувају традицију старих чобанских вештина

По осми пут заказано је такмичење рабаџија Златара, Босања и околних планина у извлачењу трупаца „на влаци“ воловском запрегом. За власнике три најуспешнија пара волова обезбеђене су новчане награде.

Одбојкашки сусрети на планинској трави Одбојкашки сусрети на планинској трави

Домаћин 10. „Сусрета  златарских села“ је село Мушковина, а пријаве се поносе Верку Јовановићу, председнику Организационог одбора на телефон 064/ 31-40-493.

Такмичење  почиње у четвртак, 7. јула, у 9,30 сати, а учеснике и посетиоце забављаће трубачки оркестар. До виса Џаде стиже се асфалтним путем од превоја на Сувом бору.

Посебно интересовање влада за такмичење рабаџија Посебно интересовање влада за такмичење рабаџија

„Сусрети златарских села“ на раскрсници златарских путева и некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија једна су од ретких манифестација у Старом Влаху која подсећа на корене и традицију предака. 

У мору четинара - златарски вис Џаде У мору четинара - вис Џаде у Мушковини

Пошта Стојану Брајевићу  

Учесници и гости 10. „Сусрета златарских села“ одаће пошту Стојану Брајовићу (1947-2021), из Ужица, који је умро прошле јесени и сахрањен у родној Мушковини.

Заљубљеник у планину Златар и поштоваоц традиције,  Брајовић је иницијатор одржавања „Сусрета златарских села“ и са члановима породице и пријатељима у време отуђености и заборава враћао је родној планини многе земљаке, доводио на Џаде њихове потомке, али и бројне госте, који су у срцу Златара имали прилику да осете  чари  висова, четинара и бреза...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ivanjdan susreti zlatarskih sela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.