Одржан фестивал гуслара Србије у Ужицу

Јелена Бошковић 06. јун 2022. године Традиција Коментари

Фестивал гуслара Србије у Ужицу Фестивал гуслара Србије у Ужицу (фото: Лазар Гојгић)

Упркос времену које захтева од савременог човека одрицање од старих вредности, културе и сопственог идентитета, одређени елементи традиције успели су да опстану у свеопштој модернизацији света и тиме показали да нису нешто застарело и заборављено, већ и те како жив и неодвојив део човека и народа. Да је то истина, показују нам јединствени и незаборавни звуци гусала, који су се након готово четрдесет година поново чули у Ужицу, градићу на Ђетињи, у Западној Србији. 

Град Ужице је ове године имао велику част да републички фестивал гусала, највиша манифестација очувања аматеризма у области гусала, која датира још од периода између два Светска рата, по први пут у историји буде одржан управо на сцени Народног позоришта у Ужицу, под покровитељством града, као и Министарства културе и информисања, уз помоћ фирми из локалне заједнице. 

Некада познат под називом утакмице, а сада фестивал, одувек је био од великог значаја како за неговање гусларске уметности и вештине, тако и у очувању српске културне баштине и националног и историјског идентитета. Захваљујући Савезу гуслара Србије, који организује ову манифестацију сваке године, и Удружењу гуслара Право у жицу из Ужица, 29. по реду фестивал је успешно реализован 27. и 28. маја 2022. године.  

Првог дана, осамдесет такмичара из целе Србије имало је прилику да се представи на аудицији. Четрдесеторо њих пласирано је на полуфинално вече, а, затим је изабрано двадесеторо који ће се такмичити и на финалној вечери фестивала. 

Другог дана фестивала, организован је обилазак града и упознавање културно-историјског наслеђа Ужица. Учесници су посетили Народни музеј, цркву Светог Ђорђа и цркву Светог Марка, етнографски музеј Јокановића кућа, ценар града и плажу са хидроелектраном на Ђетињи, рађеном по Теслиним принципима. 

Двадесет најуспешнијих такмичара показало је своје умеће на финалној вечери. Стручни жири који је вредновао гусаре био је сачињен од следећих вишеструких савезних првака, етномузиколога, народних гусара и доктра наука: Саша Лакетић, Вељко Ђурановић, Драган Куч, Јово Радош, Славко Алескић, техничка комисија је Раде Црногорац и Страјин Међо, а контролор Миломир Миљанић. По први пут у историји фестивала сва три места освојили су гуслари из истог друштва. У питању је Друштво гуслара Стара Херцеговина из Београда. Победник фестивала је Александар Таушан, већ други пут проглашен за најбољег гуслара Србије, док су друго и треће место освојили Милан Мрдовић и Срђан Авдаловић. На нивоу удружења прво место заузело је Друштво гуслара Стара Херцеговина, друго место Друштво Филип Вишњић, а треће Школа гусала Сандић из Београда. 

Учесници фестивала и гледаоци имали су прилику да у ревијалном делу програма уживају у гусларским изведбама савезног првака из Подгорице Максима Војводића, затим у наступима Културно-уметничког друштва Први Партизан Ужице, Културно-уметничког друштва Севојно, Удружења грађана Ера и Удружења за очување традиционалне песме из вика. Фестивал су пратила стручна предавања из области народне књижевности и гусларства, а читав фестивал је трајно документован. У знак захвалности за гостопримство и указану пажњу Савез гуслара Србије поклонио је Ивани Ивановић, председници удружења Право у жицу, икону Светог Василија Острошког и Тврдошког. 

Граду Ужицу било је велико задовољство и велика част што је допринео очувању и неговању гусларске традиције и уметности, самим тим испуњавајући завет стихова који кажу: 

„Чувај гусле дужност ти је света
Јер то дрво са парчетом коже,
Силе нема која сломит може“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

užice festival guslara


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.