Ктитор штампа књиге и зида библиотеку

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 20. мај 2022. године Екологија Коментари

Са промоције Библиографије – Добрило Аранитовић, Бојана Вукотић, Миломир Краговић и Милинко Бујишић Са промоције Библиографије – Добрило Аранитовић, Бојана Вукотић, Миломир Краговић и Милинко Бујишић

Промовисана „Библиографија радова о нововарошком крају“ Добрила Аранитовића. Трајни документ и личну карту краја има само 13 општина у Србији Монографија „Нова Варош кроз векове“ до 1.новембра.

У Дому културе у четвртак је промовисана „Библиографија радова о нововарошком крају“ Добрила Аранитовића, а пред читаоце ће до Дана општине – 1. новембра, стићи монографија „Нова Варош кроз векове“, у издању Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“, основаног зимус у Београду, 

– Добрило Аранитовић је најплоднији и најиновативнији библиогрф у Србији, са бројним делима. Његове библиографске јединице су прецизне, информативне и богатог садржаја, уз ауторски и предметни именски регистар - казала је Бојана Вукотић, библиотекар саветник Народне библиотеке Србије 

Вукотић је истакла да нововарошка „Библиографија“, са 1791 библиографском јединицом, подељена у осам поглавља, подстиче друге ауторе, пре свега у завичајној библиотеци, да наставе истраживачки рад, да пронађу публикације које „нису виђене“, а поменуте су, да бележе све што се тиче нововарошког краја, али и да за фондове обезбеде дигиталне копије.

– Овакав трајни документ и личну карту краја има само 13 општина у Србији. Аранитовић је са великом мотивисаношћу за рад припремио драгоцену књигу о Новој Вароши и Старом Влаху, са подацима који свима дају шансу да сазнају шта је све писано о крају - рекао јео је , поред осталог, Миломир Краговић, уредник и писац из Београда,  подсећајући на бројне ауторе књига, студија, чланака, репортажа, записа и друге грађе у „Библиографији“, уз честитке Аранитовићу и ИИЦ „Стари Влах“ за  добротворну мисију.

Издавачки подухват поздравили и гости из околних градова и Београда Издавачки подухват поздравили и гости из околних градова и Београда

Наглашавајући да нема саврешене библиографије,  Добрило Аранитовић је указао да млађе снаге треба да се подухвате и раде на свему што је њеном аутору било недоступно или што је пропустио. Пред њима је задатак, како је рекао, да се позабаве текућом библиографијом: ликовним умјетностима, музичким животом, позоришним аматеризмом, активностима библиотеке и музеја, радом културних друштава, сабирањем и проучавањем грађе која чува дух старог вакта и земана.

У беседи „Отпоздрав Старовлашанима“, како ју је насловио, Аранитовић је подсетио да је у самом наслову Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“ сажето оно најсуштинскије што га краси: свеколико и мултидисциплинирано истраживање Старог Вала, публиковање истраживачких резулгтата и центар, тачка окупљања свих трагалачких снага, нових генерација Старовлашана, и не само њих у времену информатичких  продора и неслућених могућности нових знања од географије, етнографије, културологије, екологије, туризма, природних и људских ресурса па надаље.

Честитке за задужбинарство и мисију ИИЦ  „Стари Влах“ (Фото: Д. Гагричић) Честитке за задужбинарство и мисију ИИЦ Стари Влах (Фото: Д. Гагричић)

– Ова прича би изостала да иза свега није стала група одабрних ентузијаста са челником Милорадом Мишком Стевовићем, коренитим Старовлахом. Поступајући баш онако како у Светом писму пише, ако помажеш човеку појединцу или неко значајно друштвено или културно прегнуће, да не зна љевица твоја шта ради десница твоја. И ево, његовом добротом и жарком жељом да у завичају испод једног крова окупи орне и трагалачке снаге, подстакла ме је да се подухватим библиографског посла и свој труд као једну циглицу узидам у то будуће здање - рекао је Аранитовић и додао: 

– У Стевовићу сам препознао онај задужбинарски, ктиторски нерв који, срећом, није ишчезао у овом времену  трке за моћи, утицајем и материјалним добрима. Прави задубинар има  једну прећутну али непоколебљиву идеју водиљу: твоје је само  оно што си раздао другима. Да се само подсјетимо оног натписа на   згради Филозофског факултета у Београду: Миша Аксентијевкић  своме отечеству.

„Нова Варош кроз векове“

– Монографија „Нова  Варош кроз векове“, на 350 страна, за коју је  групе аутора писала из свих области живота, биће промовисана поводом Дана општине Нова Варош 1. новембра. Ово је друга књига ИИС „Стари Влах“, који својим пројектом спаја све креативне људе - рекао је Милинко Бујишић, уредник обе књиге.

Библиотека и галерија на Тргу 

– Имамо плац и за годину дана биће изграђена зграда Културног центра, са библиотеком, галеријом и низом просторија. У току је припрема Скупштине ИИЦ „Стари Влах“ и програма издаваштва, о коме ће бринути Редакциони одбор, али и низа других активности - одговорио је на питања на крају промоције Милорад Мишко Стевовић.

У петак се са представницима Општине разговарало о урбанистичко-техничким условима за градњу зграде на крају уређеног дела Трга војвода Петар Бојовић према Вртићу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ktitor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.