Кад запјевам, гора одјекује

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 12. фебруар 2022. године Култура Коментари

На ЦД-у 34 песме 11 певача - насловна страна водича На ЦД-у 34 песме 11 певача - насловна страна водича

Објављен водич „Песма извика у лепоти женских гласов “ у оквиру пројекта „Србија на WOMEX- у 2021-2022.“

У издању Асоцијације музике света у Србији објављен је водич за старо двогласно певање у Србији под називом “Песма извика у лепоти женских гласова“, са 34 песме на ЦД-у, које изводе певачи Старог Влаха.

Ова публикација на 90 страна намењена је представљању Србије на Сајму етно музике и културе (The World  Music Expo WOMEX 2021-2022.) у Порту и Лисабону и осталих представљања традиционалне и world music из Србије у иностранству.

Аутор пројекта је Оливер Ђорђевић, из Јагодине, а издање је припремљено у сарадњи са Друштвом за неговање традиционалног певања извика у Новој Вароши, уз подршку Министарства културе и информисања Србије.

Чувари традиције - песму проносе кроз саборе и такмичења Чувари традиције - песму проносе кроз саборе и такмичења

 Из пера проф. др Димитрија Големовића, етномузиколога, водич објављује текст о традиционалном народном певању и специфичностима певања извика, карактеристичном за  области Златара и Златибора, као и песама, чији су стихови најчешће асиметрични десетерац. Цртицу о издању „Песма као живот“ - о дану сатканом од песме, смеха и сећања   (снимање у јулу 2021. у ОШ „Жвивко Љујић“) написала је Марија Витас, етномузиколог и уредница магазина „Етноумље“.

Снимљене су песме у извођењу Драге Милићевић, Драгице Жунић, Милине Станојевић, Милојке Гојгић, Раде Јовановић, Томке Пауновић, Драгана Росић, Мирољуба Ракетић, Раденка Гордић, Славенка Караџић и Срета Нијемчевић.

Песма као живот - Ој, мој Миле, ој, дангубо моја Песма као живот - Ој, мој Миле, ој, дангубо моја

На ЏД-у су, поред осталих, песме: Мајка син  са прозора зове, Немој, Миле, пјевати, кроз село, Муртеницом магла вије, Кад запјевам, гора одјекује, Докле ли је ово прело звато?, Запјевај, де, моја секо, Ој, мој Миле, ој, дангубо моја, Секо Јело, не варај момака, Јабука се ветру моли, Вита јело, где си ладовала?,  Идем путем, вијем се к'о јела, Весела сам,  родила ме мајка, Зелени се зелен бор... 

Публикација уоквиру пројекта Србија на WOMEX- у 2021-2022. илустрована је фотографијама из збирки чланова Друштва за неговање традиционалног певања извика и књиге „Нова  Варош из старих албума“ (Библиотека „Јован Томић“, Нова Варош, 2021.).

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

pesme izvika womex


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.