Бојан из Ужица први стигао до Часног крста на Златарском језеру

glaszapadnesrbije.rs 19. јануар 2022. године Традиција Коментари

Бојан  Благојевић (Фото: Боривоје Илић) Бојан Благојевић (Фото: Боривоје Илић)

Након прошлогидишње паузе због епидемиолошке ситуације, на Богојављење ове године поново је организовано пливање за Часни крст на Златарском језеру у Кокином Броду.

Пливање за Богојављенски крст на Златарском језеру постала је традиција, а већ осам година се на овом месту окупљају храбри момци, испуњени вером, како би очували традицију и веру у Бога. Пливало је у дужиниод 33 метра, у част и спомен на Христове године живота на земљи пре васкрснућа.

У данашњем такмичењу на језеру борило се 10 учесника, младих момака које ни веома хладан јануарски дан није спречио да пливају за часни крст у студеном језеру.

Такмичари су запливали на знак председника општине, а за Богојављенски крст се први изборио Бојан Благојевић из Ужица.

„Ово ми је шеснаесто такмичење у пливању за Часни крст, први пут сам запливао 2007. године у једном руском граду. НаставиЋу са пливањем и наредних година, јер ми је то заиста велика Част", рекао је Бојан.

Десет учесника у пливању за Часни крст на Златарском језеру (Фото: Боривоје Илић) Десет учесника у пливању за Часни крст на Златарском језеру (Фото: Боривоје Илић)

Ову данашњу манифестацију отворио је свештеник Слободан Милошевић свечаном молитвеном литијом, а цео програм употпунио је трубачки оркестар Ивана Ђенадића, тако да су посетиоци уживали уз звуке трубе и кувано вино поред Златарског језера. Целу церемонију пропратила је екипа Хитне помоћи Дома здравља из Нове Вароши. Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић обратио је се такмичарима, како би им исказао захвалност и пожелео добродошлицу.

„Захваљујем се свим такмичарима на учешћу, свим спонзорима који су помогли реализацију ове манифестације, као и свим данашњим посетиоцима и представницима медијских кућа. Уз Божију помоћ данас су се млади момци окупили и запливали, ни корона и хладно нису их спречили да запливају у таласима Златарског језера", казао председник те општине за Глас Западне Србије.

Манифестацију су организивали Туристичка организација Златар, Општина Нова Варош и Црквена општина Нова Варош уз благослов епархије Милешевске.

Пливање за Часни крст је одличан повод да млади момци покажу своју храброст на делу и да се уз божију помоћ још дуго година окупљају на овом месту.

Одувек су се људи са падина Златара и Муртенице држали оне старе изреке „ко се крстом крсти, он Крстовдан пости", а сутрадан на Богојављење би се будили у цик зоре да по старом обичају попију воду са секире и да се омрсе пршутом из своје сушаре. А такође православни верници данас се поздрављују поздравом „Христос се јави".

ГЗС/Боривоје Илић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarsko jezero bogojavljenje plivanje časni krst


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.