Светски хидролог из Полимља

rts.rs (С. Јовановић) 21. децембар 2021. године Екологија Коментари

Хидролиог

Прибој не заборавља суграђанина професора доктора Вујицу Јевђевића, хидролога светског гласа о коме се, осим у стручној јавности код нас мало зна. Подсећање на његово дело организовали су Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља међународном научном конференцијом и изложбом о животу и достигнућима.

Један од највећих хидролога, не само на нашем простору већ и у светским оквирима рођен је у прибојском крају. Његово дело, траг који је оставио свуда по свету, књиге, уџбеници који се и данас користе, светске награде сведоче о изузетно занимљивој личности и богатој каријери.

"И научник и инжењер и професор светског гласа, светски број један сигурно у хидрологији, у науци о водама који је оставио велики траг у српској науци и српској инжењерији али исто тако и у америчкој инжењерији, у америчкој науци и на крају у светској науци", истиче Душан Плескоњић, председник Удружења инжењера Полимља.

"Важно је да је он оснивач нашег највећег хидро института „Јарослав Черни", био је професор на факултету, био је професор на Kолумбија универзитету", каже др Игор Марић, председник Савеза инжењера и техничараСрбије.

Светско признање и славу у хидрологији Вујица Јевђевић почео је да стиче од 1958. када одлази у Америку.

Завичају даровао родну кућу предака у Прибоју Завичају даровао родну кућу предака у Прибоју

"Сматрају да је један од најзначајнијих Срба који је уопште живео и радио на америчком континенту, сврставају га у исти ред са Теслом, са Пупином, једноставно, оно што је он остварио у области којом се бавио, а готово да нема гране науке о водама да он није оставио одредђени печат га и сврстава у ред најпознатијих", објашњава Оливера Ћосовић, аутор изложбе о проф. др Вујици Јевђевићу.

Свом завичају, који није заборавио, завештао је родитељску кућу. Kао једна од најстаријих кућа у Прибоју подсећа и на Јевђевиће и на прошлост града.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

hidrolog polimlje vujica jevđević


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.