У Бистрици одржан једночасовни протест и блокада саобраћајнице (видео)

ppmedia.rs/zlatarinfo.rs 04. децембар 2021. године Политика Екологија Коментари

Еколошки протест у Бистрици Еколошки протест у Бистрици (А. Ровчанин)

Око педесетак еколога Полимске долине, и симпатизера опозиционих партија, блокирало је на један сат саобраћај у Бистрици, на расркшћу путева између Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши. Протестанти су исказали незадовољство и забринутост због закона о експропријацији и начину на који држава решава еколошке проблеме.

У једном моменту претило је да дође до инцидента, између грађана окупљених на протесту и незадовољних возача аутомобила, који су се кретали саобраћајницом.

Протесте у Бистрици подржали су одборници Здраве Србије из Прибоја, а међу окупљенима је виђен и шеф пријепољских Двери Борко Пушкић. Са друге стране, међу путницима који су се “случајно” у време блокаде кретали магистралом били су симпатизери напредњака и високи функционери Странке правде и помирења.

На скупу су се чули узвици против председника државе Александра Вучића, као и повици уперени против Рио Тинта.

– Ми желимо да имамо чисту природу, здраву воду и здраву Србију, политика нас уопште не занима – казала је испред организатора протеста еколог Драгана Kрповић.

Током шезедесетоминутне блокаде саобраћајнице, пропуштана су возила Хитне помоћи, као и кола у којима су се налазила болесна лица.

Зашто грађани протествују?

Хиљаде људи у Београду и другим градовима у Србији блокирало је главне путеве и мостове протестујући против планираног рудника литијума. Еколошке групе критиковале су политику владу да се не бори у довољној мери са широко распрострањеним загађењем. Они су посебно против два закона која је усвојио парламент, а за које тврде да постављају темеље за ископавање литијума у западној Србији. Наводе да би ископавање литијума довело до еколошке катастрофе у западној Србији а да би се негативни ефекти загађења воде, земљишта и ваздуха осетили далеко шире.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.