Последњи дани испаше

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. новембар 2021. године Пољопривреда Коментари

Отаве нестало, краве иду на јасле – са орница у Дебељи (Фото: Д. Гагричић) Отаве нестало, краве иду на јасле – са орница у Дебељи (Фото: Д. Гагричић)

Леп дани новембра и без снега - донели сточарима под Јавором велике уштеде, јер је било отаве, а и „старуге“ за „јаловиње“. Стрепи се од сувомразице и несташице воде. Расту цене сена и млека.

Сељаци под Јавором кажу да је сваки новембарски дан дуката вредан. Лепо време минулих недеља и без снега – донело је сточарима олакшање и – велике уштеде сточне хране. Говеда су још увек у чобаницама, на испаши и нису се морале трошити зимске залихе сена. Полагала се тек по нека бала, и то у данима кад је било слане.

Отове је до пре неки дан било на сенокосима где се извлачила осока или ливаде прихрањивале стајњаком. У посним орницама и на утринама пасло је „јаловиње“, како каже народ, јер та трава није за млечне краве, мада понегде имају тек да чупну по коју травку.  

Траве је била и на утринама у Доловима Траве је била и на утринама у Доловима

А летос су, због суовице и изгореле паше, домаћини стрепели, говорећи: „Џаба што роди лето, ако не роди јесен!“ Зебли су да ће рано морати у котар, да развршују сена и отварају складишта бала. Иначе, цена сена расте и у Буковику, на пример, за кило траже 20 динара. 

Да је снег на прагу види се и по томе што поједина домаћинства журе да извуку стајњак или осоку, али и да тракторе спреме за зимску вожњу. Појединци скидају прикључке и монтирају раонике и чистаче за снег. Сад већ, кажу, може преко ноћи да загуди.

Збогом чобанице, предстоји привлачење роло-бала Збогом чобанице, предстоји привлачење роло-бала

Недавне кише готово да нису поправиле издашност извора и у селима стрепе од сувомразице. Не дај Боже, кажу, ако не буде кише или топљења снега, а окрене мраз - народ ће бити на мукама. 

- Накисло је тек онда кад на чесми поред пута, испред бране на Растокама, точи ко ракија из луле казана. Па и кад учестало капље – неће бити проблемa... Али, још је то далеко – казују мештани о „нишану“ који су свикли.

Чистерне нису само летњи мотив поред Вршевине Чистерне нису само летњи мотив поред Вршевине

Несташица млека  

Четири млекаре у нашем крају суочене су са  мањим количинама млека за прераду, јер је период кад престаје мужа и засушују краве које би требало да се теле у фебруару. Иначе, мањак млека је и широм Србије.

Зато неки од откупљивача под Јавором најављују да ће плаћати и више од 32 динара по литру, па се заоштрава конкуренција и помиње „прелазни рок“. Има одгајивача стоке  који кажу да ће тражити и 40 динара, па да напусте досадашње газде, комшије или оне из Саставака и са Златибора...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor ispaša stočari


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.