Грејање скупље за десет одсто

glaszapadnesrbije.rs 18. новембар 2021. године Економија Друштво Коментари

Нова Варош (фото: Златар Инфо) Нова Варош (фото: Златар Инфо)

Домаћинства прикључена на систем даљинског грејања у Новој Вароши од сада ће плаћати десет одсто више месечне трошкове грејања, док су за правна лица ти трошкови повећани за 25 одсто.

Директор предузећа „ Енергија Златар” д.о.о. Зоран Ђокић нагласио је неопходност промене цене грејања, како би предузеће задужено за даљинско грејање пословало без губитака.

„Четири топлане на мазут и две на пелет греју око 21 хиљаду квадрата у поседу правних лица и око 28 хиљада квадрата домаћинстава физичких лица. Претходна цена била је 96,8 динара по квадрату за физичка и 145,2 динара за правна лица. Сада је цена за физичка лица 106,48 и 181,50 динара за правна. Искрено се надам да ћемо успети да послујемо на нули. Око 83 милиона динара дајемо за енергенте, а приход је близу 78 милиона, значи шест милиона само у губитку за то, не рачунајући одржавање и плате радницима. Неодрживо је било пословати по старим ценама” - рекао је за ГЗС Ђокић.

Зоран Ђокић, директор предузећа „Енергија Златар” д.о.о., фото: ГЗС Зоран Ђокић, директор предузећа Енергија Златар д.о.о., фото: ГЗС

На систем даљинског грејања у Новој Вароши прикључено је скоро 25 одсто грађана. Што се тиче поскупљења за правна лица, то се у 97 посто случајева односи на јавна предузећа и установе, док се свега три процента односи на привреднике.

Председник општине Радосав Васиљевић каже да је локална каса довољно стабилна да поднесе овај удар на буџет.

Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош, фото: ГЗС Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош, фото: ГЗС

„Ми смо имали децидно израчунате потребе предузећа Златар због поскупљена енергената. Када смо све параметре ставили на сто видели смо да морамо да повећамо цену. Око 25 процената грађана је прикључено на систем даљинског грејања, али и остали грађани, који плаћају енергенте из свог џепа,осећају поскупљење горива за грејање, и за њих је грејање поскупело. А, највећи терет сносиће локална самоуправа, јер ћемо грејање плаћати 25 посто више за наше јавне институције” - казао је Васиљевић, додајући да је ово прво поскупљење грејања од 2015. године, док су енергенти од тада вишеструко поскупели.

ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

nova varoš grejanje poskuljenje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.