Влаку вукло 15 запрега

zlatarinfo.rs (Б. Илић) 15. октобар 2021. године Варошани Традиција Коментари

Влака на Старжи. у Муртеници (Фото: Д. Спасојевић) Влака на Стражи, у Муртеници (Фото: Д. Спасојевић)

Победници на Стражи - Миљко Жунић из Кућана и Милан Жунић из Доње Беле Реке. Догодине такмичење рабаџија на Видовдан.

На Стражи у Горњој Белој Реци, на падинама Муртенице, у четвртак је одржано такмичење рабаџија у извлачењу трупаца „на влаци“. Иако је ово било прво надметање у овом крају, на празник Покрова Пресвете Богородице, одазвали су се власници 15 запрега и у јакој конкуренцији највише успеха имале су запреге из Муртенице, а најмлађи такмичар био је 15- годишњи Драган Пауновић. 

Прво место у лакој категорији – волови до 1.500 килограма и трупац од 0,7 кубика – освојио је Миљко Жунић из Кућана, друго место припало је Милошу Драшковићу из Мочиоца, а треће Милану Жунићу из Кућана.

Победник Милан Жунић из Доње Беле Реке, (Фото: Р. Жунић) Победник Милан Жунић из Доње Беле Реке, (Фото: Р. Жунић)

Одмеравајући снагу и спретност, „тешкашима“ је на јарму био балван од 1,7 кубика, а победио је Милан Жунић из Доње Беле Реке, испред Славољуба Лечића из Амзића и Милојка Милићевића из Кућана.

Добре припреме за прво такмичење Добре припреме за прво такмичење

  Организатор  манифестације био је рабаџија Милан Жунић из Кућана, у припреми  такмичења помагали су му другари и комшије, као и неколико дародаваоца трупаца и прилога за новчане награде (највећа је била 150 евра).

Одлучују снага, спретност и брзина Одлучују снага, спретност и брзина

Задовољан сам, пре свега одзивом власника запрега, као и подршком другара, те односом такмичара, али и да је све протекло у најбољем реду – каже  Милан Жунић.

У врлети се не може  без запреге У врлети се не може без запреге

Под шатром на превоју Стража, уз пут Бела Река – Љубиш, пао је договор - да се догодине рабаџије окупе на Видовдан. Тога дана се, речено је, ранијих година такмичење одвијало у Илићима и Негбини. 

Муртеница на Покров под снегом (Фото: М. Милићевић) Муртеница на Покров под снегом (Фото: М. Милићевић)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bela reka rabadžije pobednici straža


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.