Гозбе медведа у Муртеници

zlatarinfo.rs (Боривоје Илић) 28. септембар 2021. године Писма читалаца Коментари

Чобани на опрезу, стада даље од шуме (Фото: Б. Илић) Чобани на опрезу, стада даље од шуме (Фото: Б. Илић)

У Белој Реци и Негбини три домаћинства остала без 11 оваца.

Због сушног лета паше за стоку ове јесен је све мање, па су мештани села испод Муртенице принуђени да стоку напасају на удаљеним ливадама и орницама и свакодневно стрепе да ће им медведи доћи у посету. 

Гозбе су почеле средином лета, када је Зорану Михаиловићу из Беле Реке мечка око подне заклала две овце. Неки су одлучили да своја стада чувају ближе кућа, али је медвед почетком септембра сишао у село и Милану Ремовићу из Беле Реке заклао шест оваца.

Утврђују штале и заклопе у Негбини Утврђују штале и заклопе у Негбини

Само неколико дана касније је  “горски цар“ причинио нову штету у јутарњим сатима у засеоку Ћурдићи у Негбини.

- Отерала сам овце као и сваког јутро у пашу ограђену чобаницом. Убрзо су власници ливада у којима напасамо овце звали мога мужа Ивана. Рекли су да су овце преплашене дотрчале њиховој кући. Убрзо су у паши нашли три овце заклане, а три са задобијеним ранама – прича Милка Илић и додаје: 

- Долазила је комисија из Ужица. Утврдили су да је штету направио медвед. И обећали су неку накнаду штете за три овце. Значило би нам када би признали који динар....

Звери нападају овце на паши у по бела дана Звери нападају овце на паши у по бела дана

И Милка и други сточари уплашени су за стада, како од медведа, тако и од наиласка вукова. Још се препричавају пролетошњи догађаји кад је мечка са младунцима долазила у засеок Недићи. Гладна зверка је из амбара изнела џак кукуруза. И следеће ноћи је долазила на исто место у потрази за храном...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

murtenica negbina medved ovce


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.