Шетао обалом и стао на фосил џиновске корњаче?

blic.rs (V.L.) 18. септембар 2021. године Природа Коментари

Kомпозиција стења или остаци џиновске корњаче ( Фото: Желимир Миљковић) Kомпозиција стења или остаци џиновске корњаче ( Фото: Желимир Миљковић)

Туриста крај Радоињског језера затекао нешто што му личи на остатке праживотиње. Да ли је „откриће“ Желимира Миљковића у Радоињском језеру код Нове Вароши само композиција кречњачког стења која личи на остатке праисторијске животиње, или је повлачење воде оставило на сувом скелет рептила из доба јуре?

Миљковић (36), угоститељ из Сремске Митровице, каже да је по његовом мишљењу ово друго, конкретно скамењени остаци џиновске корњаче. У најмању руку, напомиње, неко стручан би морао да испита да ли је по среди стење или фосилни остаци.

Са породицом Желимир ових дана одмара крај Златарског језера, а јуче је посетио и обилжње Радоињско. Тражећи погодно место за пецање близу кампа пронашао је један каменити део обале.

-Kада сам стао на једну, чинило ми се стену, њен велики део се олако одвалио. То парче, када се одвојило од остатка, изгледало је као фосилни остатак врата неке живитоње. А онда сам уочио да се тај комад једном страном надовезивао на „стену“ која неодољиво подсећа на главу, све са устима и срарзмерним очним дупљама, - прича Миљковић за „Блиц“.

Миљковић: "Сваки одломљени комад композиције савршео се уклапа у делове испод и изнад" Миљковић: "Сваки одломљени комад композиције савршео се уклапа у делове испод и изнад"

Kаже да није тешки лаик да препозна скамењене остатке животиња. Природњак је, наводи, воли да истражује, у кући има фосиле морских животиња, зна шта је камен, а шта скамењена кост. Себе представља као власника угледног ресторана у Сремској Митровици, човека који не би причао било шта, некога коме публицитет не треба.

Затим је приметио, наставља, два мања наоко камена у облику рога, који су га подсећали на две канџе или два зуба. После тога је осмотрио други део „конструкције“ која једним делом била на обали и изгледала као костур трупа праисторијске животиње.

-Другим делом она је била у води, по белој боји разликовала се од осталог потопљеног стења. Чукао само понаособ у сваки део и увидео да је у питању много мекши материјал од камена, потпуно другачије је звонио. Сваки комад савршено се са обе стране уклапао у оне испред и иза, - наводи Митровчанин.

Костур ( Ж. Миљковић) Митровчанин позива стручне да дођу на Радоињско језеро)

Радоињско језеро је хидроакумулација у саставу Специјалног резервата природе „Увац“, природног добра прве категорије. Треће је у низу на реци Увац после Увачког и Златарског језера.

-Позвао сам људе који су се налазили у близини. Сви су као из топа рекли оно што се и мени учинило – да је у питању скелет џиновске корњаче. Не тврдим да јесте, али би волео да неко надлежан и стручан дође да утврди о чему се ради, пре него што неко не однесе или побаца делове онога што сам видео, - наводи Желимир Миљковић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

radoinjsko jezero fosil želimir


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.