„Савину столицу “ крију леске (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. август 2021. године Туризам Друштво Коментари

Видиковац „Савина столица“ на Клику изнад Златарског језера (Фото: Приватна  архива) Видиковац „Савина столица“ на Клику изнад Златарског језера (Фото: Приватна архива)

Изграђен пут до видиковца на обода Увачке клисуре у Дебељи. Намерници разочарани јер немају прилику да виде камено удубљење у ком се, по легенди, одмарао светац. - Дао сам земљу, а радови нису изведени према договору – трди Срећко Стојић.

Пре неку годину је на Клику у Дебељи, на десној обали Златарског језера, Резерват „Увац“ подигао видиковац „Савина столица“.Они што су видиковцу позајмили име природне знамениости – каменог удубљења на суседном вису Срђевица, у народу познатог као „Савина столица“ - заборавили су на овај локалитет?!! 

„Савину столицу“, удаљену од видиковца ваздушном линијом око 2оо метара, а од пута преко 400 метара - крију леске и грабовина. Недоступна је за посетиоце, јер нема уређеног прилаза и стазом кроз грање стижу само прве  комшије. Зато се неки посетиоци са обода Увачке клисуре враћају разочарани... 

Чува је легенда - „Савина столица“ у камену, на Срђевици Чува је легенда - Савина столица у камену, на Срђевици

За Савину столицу, недалеко од кућа Стојића, знали су само у најближим засеоцима, као и чобани, а с колена на колено преносила се предања. Од како се уредбом затрло гајење коза, камењар је обрастао шибљем.

Уз путоказе - прилаз  гребену Клик Уз путоказе - прилаз гребену Клик

Легенда каже да се српски просветитељ Свети Сава, уморан од пута преко Старог Влаха, од цркве у Пуљцима према долини Моравице, одмарао на вису Срђевица, одакле је пуцао поглед  на модрозелене вирове Увца и ливаде поред реке.

За видиковац је изабрана локација повисоко изнад моста на Пуљцима и стене под којом је с друге стране реке  била црква што је потопило Златарско језеро. Са овог гребена види се Гујанички залив и део језера испод Пуљака, а засеоци Вилова су као на длану.

Радови у наставцима - колима до видиковца Радови у наставцима - колима до видиковца

Пролетос је, после замерки љубитеља природе, Туристичка организација поставила  путоказе до видиковца - на раскрсници путева за Штитково и Дебељу, па на скретању у Аничићима (на петом километру асфалтног пута од  Божетића), а стрелице и натписи на таблама упућују намернике  да поред  кућа Стојића стигну на гребен Клик.

Заборавили на договор - Срећко Стојић Заборавили на договор - Срећко Стојић

Посетиоцима је пут олакшао и летошњи долазак машина на трасу пута. Међутим, и у другом случају радова – посао није приведен до краја?!! Наша посла...?!

-  Преко мога имања прокопано је око 200 метара, а дао сам земшиште и за паркинг и позајмиште тампона. Али, није урађено према договору са Туристичком организацијом. Прескочено је ваљање насутог тампона на путу, а требало је насути још бар четири камиона материјала...?! Нико није контролисао радове?! – огорчен је Срећко Стојић, пољопривредник, први комшија и често водич посетиоцима.

Локве после прве кише, а машине отишле Локве после прве кише, а машине отишле

Пећине и испосница 

Пре коју деценију се, према казивању чобана, кришом трагало за улазима у две пећине испод  „Савине  столице“. У Увачким стенама, према Павловића броду, више је пећина, а у остацима испоснице у Суводолу крст, натписи и посуда за воду у камену - сведоче о старој насеобини монаха.

Симболи у камену -  испосница у Суводолу Симболи у камену - испосница у Суводолу

Било је неколико најава да ће се акцијом Резервата, ТОЗ и ловаца крчити шибље на старом путу у народу познатом као „црквањски  пут“ (повезивао култна места - цркву у Пуљцима, манастир Дубницу у Божетићима и цркву у Буковику), а затим и говорило о уређењу пешачке и бициклистичке стазе од Пуљака, преко Росуља и Суводола до реке Вршевине.

Просецање стазе 

- Недостају нам радници и затражићу помоћ радника ангажованих путем јавних радова у ТОЗ да  јесенас просечемо и уредимо  стазу до „Савине столице“. Надам се да неће бити  спора са мештанима. Уложићемо напоре да спелеолози дођу у неистражене пећине у кањону Увца – каже Миљка Дучић, директор Резервата „Увац“.

Атракција - Пуљачки мост, дуг 114 метара Атракција - Пуљачки мост, дуг 114 метара

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarsko jezero debelja savina stolica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.