Баштину избацили у трњак

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 18. август 2021. године Култура Коментари

Антика - споменик из 2. века нове ере ( фото: Д. Гагричић) Антика - споменик из 2. века нове ере ( фото: Д. Гагричић)

Неодговорност према наслеђу у порти цркве у селу Радоиња код Нове Вароши и значајном локалитету Гробљаница.

Чистећи порту Цркве Преображења Господњег у нововарошком селу Радоиња, у оближњи трњак и врзину склоњени су и 18 векова стари споменици, чиме је нанета велика штета локалитету Гробљаница у центру села, поред школе.

А овде су, према траговима и записима истраживача, били античка некропола и базилика и средњовековна некропола.

- Камење су склонили мештани у радној акцији са свештеником Милешевске епархије.

Учињено је то под надзором Завода за заштиту споменика културе из Краљева - тврди Зоран Суботић, председник Месне заједнице Радоиња.

У краљевачком заводу, након наших фотографија, одбијају било какво учешће у таквој работи и изненађени су наводима Суботића и бруком села и немаром према баштини.

- Грехота је шта су урадили. Жао ми је што нас нико о томе није обавестио, па што нас нису позвали - каже, за "Новости", Гордана Гаврић, археолог, саветник у Заводу, која је руководила ископавањима пре 18 година. - Па тада смо предлагали заштиту вредног локалитета и отварање лапидаријума. Доћи ћу што пре, да видимо да не остане тако запуштено...

Срамота -  Врзина уместо туристичке атракције Срамота - Врзина уместо туристичке атракције

Храм у Радоињи подигнут је и освештан 2013. године. Брука о склањању трагова историје пукла је недавно, пошто се ужички музеј огласио саопштењем да је министарство културе Србије са 800.000 динара подржало пројекат "Виртуелна шетња кроз културно наслеђе нововарошке чаршије". У пројекту дигитализације снимио би се и центар села Штитково, са кућама брвнарама старим и по век и по, као и локалитет Гробљаница у Радоињи.

Tрагови - Некадашња слика Гробљанице Tрагови - Некадашња слика Гробљанице

- Завод из Краљева је у ископавањима, због радова на градњи нове цркве у Радоињи, 2003. године открио темеље базилике и античке и средњовековне споменике. Међу средњовековним споменицима заступљени су сви облици надгробних споменика који се срећу на некрополама стећака: надгробне плоче, слемељаци, сандуци, усадници - пише, поред осталог, Мр Љиљана Мандић, музејски саветник, у "Ужичком зборнику" број 42, објављеном 2018. године.

Својевремено је покојни археолог Милоје Мандић, иначе Радоињац, урадио пројекат лапидаријума споменика са Гробљанице, како би ово село на обали Радоињског језера, услед туристичких амбиција, уз помоћ Општине добило и значајну атракцију.

Белези на сајлама 

Споменике са ледине испред цркве према боровима пренели су мештани уз помоћ дизалице, а тешке камене плоче везивали су сајлама - подсећа први комшија Благоје Кезовић, пензионисани наставник историје и географије у ОШ "Гојко Друловић".

Немар - Белези из радоињске цркве склоњени у жбуње Немар - Белези из радоињске цркве склоњени у жбуње

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

radoinja groblje spomenici


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.