Девети сусрети златарских села на Ивањдан

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 22. јун 2021. године Традиција Коментари

Одмериће снагу и спретност (Фото: Д. Гагричић) Одмериће снагу и спретност (Фото: Д. Гагричић)

Такмичење у старим чобанским играма и вештини дрвосеча и рабаџија.

Такмичење у старим чобанским играма и вештини дрвосеча на  „Деветим сусрета златарских села“ одржаће се на Ивањдан, 7. јула, на вису Џаде, у селу Мушковини.

Екипе ће се надметати у бацању камена с рамена, вучењу кличка, скоку у даљ и трчању, а одмериће снагу и спретност у стругању балвана, надвлачењу конопца, као и у малом фудбалу и одбојци. 

Чувају традицију старих чобанских вештина Чувају традицију старих чобанских вештина

Такмичиће се и рабаџије Златара, Босања и околних планина у извлачењу трупца воловском запрегом. У Организационом одбору истичу да су са власнике три најуспешнија пара волова обезбеђене новчане награде.

Највеће интересовање влада за такмичење рабаџија Највеће интересовање влада за такмичење рабаџија

Пријаве за учешће подносе се Гроздимиру Грбовићу, председнику Организационог одбора. Домаћин ове традиционалне манифестације, која чува корене и негује традицију, биће предузеће „Сложна браћа“ Војка Пурића из Дрмановића. 

Мегдан ће делити и фудбалери Мегдан ће делити и фудбалери

Такмичење на вису Џаде, недалеко од Сувог бора, на раскрсници златарских путева и некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија, почиње у среду , 7. јула,  у 9 сати. Учеснике и посетиоце забављаће трубачки оркестар.

Трка на тепиху планинске траве Трка на тепиху планинске траве

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ivanjdan susreti zlatarskih sela deveti susreti vis džade


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.