За боље снабдевање струјом

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 18. мај 2021. године Економија Коментари

Бистрица - стабилнији рад енергетског система три државе (фото: Д.Гагричић) Бистрица - стабилнији рад енергетског система три државе (фото: Д.Гагричић)

„Електромрежа Србије“ у околини Нове Вароши пустила у рад трафостаницу „Бистрица“. У радове и опрему у Радоињи за три године уложено 8,15 милиона евра. Управљање са више далековода повезаних у једној тачки.

Нова ЕМС трафостаница ТС "Бистрица" пуштена је под напон увођењем 110 kV далековода 134/3 ХЕ "Кокин Брод" - ХЕ "Потпећ".

Изграђена је у нововарошком селу Радоиња, поред пута Кокин Брод - Прибој, у коју се слива мрежа далековода и доприноси стабилнијем раду електроенергетског система у Србији, БиХ и Црној Гори. ЕМС је у опремање ове трафостанице, у последње три године, уложио 8,15 милиона евра.

Пуштањем у рад ТС "Бистрица" постиже се стабилнији рад електроенергетског система Србије, али и Црне Горе и Босне и Херцеговине, као и дугорочно обезбеђење напајања електричном енергијом потрошача на подручју Нове Вароши, Чајетине, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Новог Пазара, Рашке и Тутина.

Овде се слива мрежа далековода - ТС у Радоињи Овде се слива мрежа далековода - ТС у Радоињи

Како кажу у ЕМС, за потребе прикључења овог објекта гради се расплет четири постојећа далековода. Планирано је да први 220 kV далековод буде уведен у ТС "Бистрица" током августа или септембра ове године, а да комплетан пројекат буде окончан у првој половини 2022. године. Пројекат је финансиран сопственим средствима ЕМС.

У ТС "Бистрица" уграђена је опрема савремене технологије, која ће омогућити да се поуздано управља са више далековода повезаних у једној тачки. Поред велике важности за електроенергетски систем региона, ТС "Бистрица" ће дугорочно обезбедити стабилно напајање струјом потрошача на подручју Рашке области.

Еколошка

За овај пројекат израђена је Студија о процени утицаја на животну средину. ТС "Бистрица" је пројектована и изграђена тако да не постоји могућност угрожавања природе и здравља мештана.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bistrica struja trafostanica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.