Рат „ свих против свих “ у Старој Рашкој

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 15. мај 2021. године Култура Коментари

Војници дивизије Пустерија из Етиопије стигли у Стару Рашку Војници дивизије Пустерија из Етиопије стигли у Стару Рашку

Књига др Милутинa Живковићa "Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“ - издавачи "Catena mundi" и Институт за савремену историју из Београда.

Из штампе је изашла двотомна монографија "Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943 “. Аутор је др Милутин Живковић (35), научни сарадник Институтa за савремену историју у Београду, а издавачи су "Catena mundi" и Институт за савремену историју. На близу хиљаду страна аутор пише о војним, политичким и друштвеним дешавањима на простору Старе Рашке/Рашке области/Санџака (ово ради појашњење за ширу читалачку публику, М.Ж.) за време италијанске окупације.

Истраживање историјских догађаја у шест општина (простор од 7.089 квадратних километара, на коме је уочи Другог светског рата живело 235.000 становника) трајала су преко 10 година, а аутор је грађу прикупљао у Србији и иностранству у 20 архива и музеја, из 47 фондова и збирки.

U априлском слому Југославије у Стару Рашку прве ушле окупационе трупе Немачке, па убрзо стигле јединице НДХ, да би се, након краћег периода двовлашћа, Немци повукли, а већ у септембру контролу територије преузели Италијани.

Генерал Драгољуб Михаиловић на Златару 1942. године Генерал Драгољуб Михаиловић на Златару 1942. године

Странице књиге сведоче шта је на важно гео-политичко подручје привлачило окупаторе, ко је подгрејавао верски рат, идеолошке сукобе и гледање преко нишана од априла 1941. до септембра 1943. године и како је изгледао простор Старе Рашке у једном рату „свих против свих“.

О овим темама и догађајима, као и низу других појединости у интервјуу др Милутина Живковића, који јe дао „Искри“ (портал iskra.co).

 Фото: Из књиге „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941-1943.“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga milutin živković


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.