Четврти агрегат у ХЕ „Потпећ“

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 08. мај 2021. године Економија Коментари

ХЕ Потпећ (фото: Д. Гагричић) Чекање - Одавно најављиван 4. агрегат због вишка воде, ХЕ Потпећ (фото: Д. Гагричић)

Електропривреда Србије после више од пола века подмлађује електране на Увцу и Лиму. За ХЕ „Бистрицу“ стигле потребне дозволе, а за ХЕ „Потпећ“ се ради документација. Струја из вишка воде Лима, која прелива преко бране у време киша и топљења снега.

У две хидроцентрале - „Бистрица“ на Увцу и „Потпећ“ на Лиму, које раде у систему „Дринско-лимских ХЕ“, Електропривреда Србије подмладиће опрему, како би се после пет–шест деценија рада, обезбедио поуздан рад и сигурно снабдевање струјом. Припреме за расписивање тендера  за реконструкцију ХЕ „Бистрица“ су у току и добијене су све потребне дозволе, а за ХЕ „Потпећ је у току израда  документације.

- Замениће се главна електромашинска опрема и помоћни системи.Радови ће се финансирати из сопствених средстава,а делом из кредита. Реконструкција ХЕ „Бистрица“ креће почетком 2022. године и трајаће три године,а у ХЕ „Потпећ“, како је планирано, почетком 2024. године, са роком од  четири године - истиче се за  „Новости“ у саопштењу Сектора за односе с јавношћу ЕПС.

Прелив -  Киловати одлазе у неповрат на ХЕ „Потпећ“ Прелив - Киловати одлазе у неповрат на ХЕ Потпећ

Са турбине првенца на Увцу, ХЕ  „Бистрица“, у нововарошком селу по коме је добила име, струја је потекла 23. јануара 1960. године.Већ у јулу исте године у мрежу далековода  укључен је и други агрегат  тада највеће централе у Србији, са снагом од 104 мегавата.Прва два агрегата на Лиму пуштена су у рад у јулу 1967. године, а трећи 1970. године

У нововарошком крају и Лимској долини  посебно влада интересовање за уградњу четвртог агрегата у ХЕ „Потпећ“, који је, руку на срце, из руководства ЕПС одавно најављиван више пута. ХЕ „Потпећ“ је једина  електрана на Лиму и једина проточна у систему „Лимских ХЕ“. У време  топљења снега на црногорским планинама и обилнијих  киша - велике количине воде одлазиле су преко бране.

Првенац - нова опрема за  “Бистрицу“ на Увцу Првенац - нова опрема за ХЕ Бистрица на Увцу

- Уградњом 4. агрегата  у ХЕ „Потпећ“ обезбедиће се ефикасан рад електране са гарантованим протоком. Такође, изградљом новог агрегата пре почетка реконструкције постојећих, умањиће се губитак у производње током самих радова,а  након тога и биће смањено преливање  и повећана производња струје. Доградњом  4. агрегата инсталисана снага екектране биће повећана за 12,5 МW,  док ће се просечна годишња производња   повећати за  15,3 милиона киловат-сати - кажу у пи-ар служби ЕПС.

Капацитет

У мрежу далековода ХЕ Потпећ“ годишње у просеку шаље 210 милиона, док је производња ХЕ „Бистрица“ око 340 милиона киловат-сати. Током радова ће, како тврде стручњаци, капацитети радити са половином снаге. ЕПС је надавно објавио да ће у ове радове инвестирати 74 милиона евра.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

elektroprivreda srbije agregat he potpeć


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.