Дан планете Земље

zzps.rs 22. април 2021. године Екологија Коментари

Планета Земља Планета Земља (NASA)

Иницијатива обележавања Дана планете, који је установљен 1970. године у САД-у, а обележава се широм света од 1992. године, постала је глобални подстицај за акције решавања еколошких проблема данашњице.

„Дан планете Земље, 22. април, је датум који представља повод да преиспитамо свој однос према планети на којој живимо. Истовремено, то је јавна кампања да се зауставе или ублаже последице деструктивног цивилизацијског развоја. Рад Завода за заштиту природе на очувању природе кроз успостављање система заштићених подручја и мера очувања био и гео диверзитета, од изузетног је значаја, како за очување здраве животне срединe, тако и за борбу против последица климатских промена“, наглашава мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије.

„Последњих година, све више се говори о климатским променама и последицама које се одражавају на Земљу, и то је све више у фокусу и овог међународног датума. Посебно je значајна брига за очување природе, будући да од тога како се људи односе према природи и природним ресурсима, зависи стање животне средине, привређивање, начин живота људи, па и смањење сиромаштва“, поручује мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије.

У циљу унапређења стања природе и омогућавања развоја уз поштовање еколошких стандарда, у Србији је почетком ове године проглашено за заштићено још једно природно добро, Споменик природе „Калемегдански рт“ у Београду и покренутe процедурe за проширење граница Предела изузетних одлика „Овчарско -Кабларска клисра“ и Специјалног резервата природе „Увац“, чиме ће се увећати постојећа површина под заштитом од 678 257 хектара за додатних 6 703 хектара. Док ће за Парк природе „Стара планина“ Завод до краја године урадити студију заштите у оквиру које ће бити предложено и проширење и овог заштићеног подручја.

„Проблем нарушавања еколошке равнотеже и претерана експлоатација ресурса Земље је глобални проблем, који више или мање угрожава све земље. Спровођење еколошких законских мера и прописа предуслов је да очувамо природна подручја и екосистеме, а Србија је земља која још увек може да се похвали подручјима са очуваном природом, неизмењеним пределима и значајним степеном очувања биодиверзитета. Међутим, то нас обавезује да не понављамо туђе грешке, да правилно вреднујемо и чувамо то што имамо као непоновљив део планете Земље“, поручио је поводом обележавања Дана планете мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dan planete zemlje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.