„Желимо да почнете да паничите“

zlatarinfo.rs 19. април 2021. године Екологија Коментари

Logo "Dan planete zemlje" Планета Земља пати (foto: marketingtribune.nl)

Изјава Удружења грађана „Еко-Нова Варош“ поводом 22. априла - Дана планете Земље.

„Желимо да почнете да паничите“ - Грета Тунберг, млада еколошка активисткиња из Шведске

22. априла, обележавамо Дан планете Земље а истовремено и појаву модерног, глобалног еколошког покрета који климатску кризу истиче као најозбиљнији и најсложенији проблем данашњице.

Обележавање Дана планете Земље скреће пажњу јавности на последице уништавања животне средине. Први пут Дан планете Земље прослављен је 22. априла 1970. у Сан Франциску. Циљ је био натерати тамошње политичке кругове да се позабаве еколошким проблемима. УН су празник почеле да славе годину дана касније а остатак света придружио се 1990. године и 22. април постао Међународни дан планете Земље. Данас, више од милијарду људи у више од 193 земље слави Дан планете Земље. Тако је тај дан постао највећи секуларни празник који заједно славе људи широм планете, без обзира на порекло, религију или националност.

Међутим, они који имају моћ да промене ствари не обраћају довољно пажње на климатске промене и предстојећи еколошки колапс. Стога сматрамо важним учинити све што је могуће како би решавање климатске и енергетске кризе постало политички приоритет, јер на мртвој планети нема никаквих радних места. Негирање климатских промена и оправдавање индустријског загађења за нас није опција.

Читава планета је већ данас угрожена. Налазимо се усред шестог масовног изумирања. Многе врсте и читави екосистеми ишчезавају пред нашим очима. Али широм света, од Њујорка, преко Берлина и Најробија до Сиднеја, људи који нису равнодушни према будућности планете се организују и граде глобални покрет који захтева климатску правду засве нас.

И у Србији се млади еколошки покрети почињу организовати.

10. априла 2021. године је у Београду испред Народне Скупштине организован Еколошки устанак, подржан од стране еколошких организација из целог региона, на којем су изнети захтеви везани за најважније еколошке проблеме у Србији.

“Одавно је прошло време за хитно крпљење проблема, данас се кројила траса зеленог и праведног развојног пута Србије. Не дате ли, не молимо - узеће га народ сам!”, поручује еколошка организација Право на воду.

Верујемо да ће се нешто од наведених ставова “примити” и у нашој заједници.

 Удружење грађана "Еко - Нова Варош"

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

22. april eko-nova varoš dan planete zemlje klimatske promene


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.