Померају се границе Резервата "Увац"

ekologija.gov.rs 18. април 2021. године Екологија Коментари

Меандри реке Увац Меандри реке Увац ( фото: zlatarinfo.rs)

Од сутра на јавном увиду Нацрт Уредбе о заштити Специјалног резервата природе „Увац“.

Министарство заштите животне средине огласиће сутра, 19. априла 2021, јавни увид у Нацрт Уредбе о заштити Специјалног резервата природе „Увац“. Нацрт предвиђа нови режим заштите овог подручја, као и мере којима ће се, између осталог, дефинисати прелазни рок за прелазак моторних чамаца и других пловила на електрични погон.

- Нацрт Уредбе ће бити на увиду јавности 20 дана, а затим ће бити одржана јавна расправа у Новој Вароши и Сјеници. Позивамо грађане и све заинтересоване стране да се укључе у доношење новог акта, како би се на најбољи начин сагледали сви потенцијални проблеми и како бисмо задовољили најважнији интерес читавог друштва, а то је адекватна заштита наших природних добара – рекла је министарка Ирена Вујовић.

Према њеним речима, након ревизије биће повећана површина под заштитом на овом подручју са 7.543 хектара на 11.746 хектара, и биће успостављен и први степен заштите, односно режими заштите I, II и III степена.

Министарка је рекла да ће се свима који у резервату „Увац“ користе моторне чамце на горива која загађују животну средину, дати прелазни рок за прелазак на пловила на електро погон.

Увачко језеро Увачко језеро (foto: zlatarinfo.rs)

Специјални резерват природе „Увац” налази се у југозападној Србији, између масива планине Златибор на северу, Чемернице и Јавора на истоку и југоистоку и Златара на западу и југозападу, на територији општина Нова Варош, Сјеница и Прибој.

Завод за заштиту природе Србије доставио је крајем 2019. године Министарству заштите животне средине Студију заштите Специјални резерват природе „Увац”, и Министарство је покренуло је поступак ревизије заштите тог подручја, али је касније, због епидемиолошких изазова, поступак одложен. Новим Нацртом Уредбе, поступак се наставља.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvac rezervat proširenje granica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.