Вратити награде за цветне оазе

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 12. април 2021. године Екологија Коментари

Дворишта и  терасе - празник за око и душу (Фото: Приватна архива) Дворишта и терасе - празник за око и душу (Фото: Приватна архива)

Некада се бирала најбоље уређена двориште и терасе, а зашто не би и ресторани и баште угоститеља, школска дворишта, чесме...? Пред ТО „Златар“ и Општинском управом је први корак - да подстакну акције улепшавања животне средине.

Jош смо у зимском сну кад је у питању пролећно умивање улица и  уклањање трагова зиме у чаршији и околини...? Можда је крив одоцнели снег или нам је изговор, као у низу ситуација - корoна?!

Како било да било - неко чудно пролеће: календарски одмакло, а права је реткост срести  неког са грабуљама, маказама, лопатoм, метлом и ручним колицима  у двориштима, а нема, као некада, димова са ватри на којима гори лишће, грање и аврик...

Је ли то прорадила еколошка свест, па не ложимо ватре под туђим прозорима и не сметамо комшијма? На радију су се чули само апели да не палимо ватру близу шуме, а  није било позива за чишћење, те одношење кабастог материјала, нити о прању улица...Нису се, кажу, делиле ни саднице лишћара и украсног дрвећа, можда је то прикладније радити у јесен...?

Свеједно, иако не стигнемо  да урадимо много тога у двориштима, улицама, уз магистралу, око зграда, установа, напуштених погона, спортских терена - лето ће доћи по реду вожње. Зато и подсећам на једну акцију, на коју смо сви заборавили.

Оживети акцију - наградити труд и лепоту Оживети акцију - наградити труд и лепоту

Акција се звала: "Најбоље уређено двориште, башта и тераса" или је имала слично име. Иза ње су остајале цветне оазе – празник за око и душу... Активисти или ентузијасти из редова ССРН и АФЖ  су подстицали  такмичарску атмосферу, жири је био на мукама при додели награда. Касније су се укључиле неке НВО,  те такозвани еколози или покрети „зелених“ са устима пуним бриге о уређењу и лепоти животне средине и - све је прекинуто, замрло...

 И не само због туристичких  амбиција, Нова Варош би требало да оживи ову акцију. На Општинској управи и Туристичкој организацији “Златар“ је  први корак: да окупе по природи посла задужене за лепши изглед града, па подстакну и  започну припреме уз подршку локалних медија, у комшилуку позајме правилник... Зашто не би бирали најбоље уређен ресторан или башту угоститеља, па школска дворишта, чесме...? 

Некада се, истина повремено, уређивао парк или како то неки кажу, „оно дрвеће“ изнад хотела „Језеро“. Наш немар се и тамо уселио?! Па са две тестере и уз неку  секиру, маказе, мердевине и десетине руку  могла би да се  покреше шикара, уклоне осушене и поломљене гране и стабла и  добије пријатан кутак, наравно уз кошење траве...? 

Уосталом, бар је лако видети како то други раде...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

cvece bašte dvorišta uredjenje terasa


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.