У маркете широм Србије стиже кромпир са Златара

ppmedia.rs 04. март 2021. године Пољопривреда Коментари

Домаћи маркети у наредних 15 дана окупиће велике количине овог поврћа, Фото: РИНА Домаћи маркети у наредних 15 дана откупиће велике количине овог поврћа, Фото: РИНА

Преко две деценије породица Гујаничић из села Акмачићи код Нове Вароши живи од продаје кромпира, али никад се за своју егзистенцију нису уплашили као сада. Преко 500 тона овог поврћа налагеровано је у складишту, а купца није било "ни за лек".

Након што је Србију обишла прича о мукама произвођача, Министарство пољопривреде је реаговало, па је део робе сада нашло купца. У двориште Гујаничића стигао је шлепер на који је натоварено 30 тона, а очекује се да оваквих утовара буде укупно пет.

"Свесни смо да је ова производња јако променљива и да све зависи од године до године, али сада је дошло до кулминације. Били смо потпуно беспомоћни кад је продаја у питању, али сада видимо то светло на крају тунела. Данас је отишао део робе, а очекујемо да ће ускоро бити продат и још део прошлогодишњег кромпира. Таква је година, коло среће се окреће, не морамо нешто много да зарадимо, важно је да не будемо у великом губитку како би могли да се спремамо за нову, овогодишњу сетву. Били смо убеђени да је ова сезона најлошија у историји, али ево сад се ипак надамо да ће проћи бар мало боље", изјавио је за РИНУ Радош Гујаничић из Акмачића.

У двориште Гујаничића стигао је шлепер на који је натоварено 30 тона, Фото:РИНА У двориште Гујаничића стигао је шлепер на који је натоварено 30 тона, Фото:РИНА

Проблем у пласману српског кромпира настао је због великих количина робе, а врло мале потражње јер су и Европа и регион преплављени овим поврћем. Ипак, решење које је пронађено подразумева да домаћи маркети откупе робу од српских пољопривредника.

У плану је да до 15. марта Лидл и групација Делезе откупе још око 15 шлепера, што је око 250 тона кромпира, а могућа је и сарадња са појединим компанијама које се баве прерадом овог поврћа и то од произвођача из Горњег Милановца, Ивањице, Нове Вароши и Пријепоља, јер управо кромпир са тог подручја важи за најквалитетнији и за онај који испуњава строге критеријуме купаца.

"Није што је наш, али је стварно најбољи. Кромпир са Златара препознаје се по боји, укусу, али и по величини што најбоље доказују и ови примерци од преко два килограма. Од једне кртоле може да руча цела породица. Његова производња је потпуно природна, не пршће се и не садржи никакве хемикалије. Добили смо обећање да неће пропасти, па се надамо да ће тако и бити ", рекао је Бранко Гујаничић, такође из Акмачића.

Део рода кромпира претходних дана откупљено је и од произвођача из села горњомиланивачког краја, као и из Ивањице.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

krompir


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.