Златарски сир на корак од сертификата

ppmedia.rs 28. новембар 2020. године Пољопривреда Коментари

Zlatarski sir - ZlatarFest 2016 Златарски сир (фото: Дејан Мариновић)

У Новој Вароши, на чијој територији се годишње произведе око 10.000 тона сира, у току је сертификација пуномасног златарског сира, једног од најзначајнијих аутохтоних белих сирева. У поступак добијања ознаке и имена порекла укључено је двадесетак власника регистрованих објеката за производњу и прераду млека.

Од заштите географског порекла до сертификације, прешли су дуг, вишегодишњи пут, који ће им уз специфично поднебље, вишевековну традицију и поштовање савремених стандарда квалитета донети и сигурност у пословању, извештава РТС.

“Сви произвођачи који се баве производњом златарског сира ће бити сигурни да се на тржишту не може појавити било који други производ под овим именом, изузев стварно ко производи златарски сир”, објашњава Миланка Тртовић из Kомарана.

Тај поступак, према речима Љубенка Вјетровића из млекаре “Брђанка”, омогућава да на тржишту њихови производи буду доста видљивији, препознатљивији, а самим тим и цена по којој би се продавало знатно већа.

Са готово 6.000 грла музних крава, производњом сира на обронцима Златара, Јавора, Муртенице и Чемернице, бави се око 500 домаћинстава. Од израде елабората до организовања производње, у поступак сертификације укључени су власници регистрованих објеката за производњу и прераду млека.

“У процес је ушло 17 индивидуалних пољопривредних домаћинстава и четири млекаре које укупно дневно прерађују око 10.000 литара млека, што је преведено на производњу златарског сира негде тону до тону и по на дневном нивоу”, истиче Милинко Шапоњић, саветник за пољопривредни и рурални развој Нове Вароши.

Маријана Ђокић, руководилац Одељења за ЛЕР Нова Варош, наглашава да им предстоји да у наредном сви заинтересовани произвођачи уђу у поступак сертификације, како би доказали да већ производе златарски сир по стандардима из елабората.

На корак до циља уследиће вишемесечна, званично контролисана производња, а онда, како се очекује почетком наредне године, и сертификат који ће потврдити аутентичност златарског, пуномасног сира са овог поднебља.

РТС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarski sir sir sertifikat


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.