Тешка животна прича Каменогорца Рада Цмиљановића покренула људе добре воље да му помогну

glaszapadnesrbije.rs 10. новембар 2020. године Хуманитарне акције Коментари

Раде Цмиљановић: Године и болест стежу а ја сам немоћан да било шта урадим, фото: ГЗС Раде Цмиљановић: Године и болест стежу а ја сам немоћан да било шта урадим, фото: ГЗС

Након емитовања текста о Раду Цмиљановићу из Камене Горе крај Пријепоља, коме се кров и плафон полако урушавају и прете да падну у собу где Раде борави мобилисала је многе хумане људе.

„Телефон не престаје да ми звони, људи хоће да помогну, питају где могу да уплате новац, зову из целе Србије али Раде нема нигде отворен рачун. Због тога сам замолио његовог рођака да нам помогне да то спроведемо у дело. Рачун је отворен у Поштанској штедионици и сви заинтересовани могу да уплате средства”, казао је за Глас западне Србије председник МЗ Камена Гора Живко Кијановић.

Средства за помоћ Раду Цмиљановићу могу се уплатити на бр. рачуна:

200 - 115964127 - 81

Причу о овом пре свега скромном и поштеном човеку коме је помоћ неопходна преносимо још једном:

Раде Цмиљановић (55) из пријепољског села Камена Гора овдих дана са зебњом гледа у небо, јер ће се са првим зимским данима наставити и његове дугогодишње муке. Овај горштак живи сам у кући која је стара и оронула, а плафон сваког тренутка прети да му се обруши на главу, па како каже, од страха не спава ноћима.

Раде ових дана са зебњом гледа у небо, фото:ГЗС Раде ових дана са зебњом гледа у небо, фото:ГЗС

Раде је нарушеног здравља, после операције уха у Београду носи слушни апарат, а од последица болести коју је прележао у детињству, руке су му значајно онеспособљене, па како каже, са годинама све теже функционише.

„Док сам био млађи, некако сам се и борио, радио сам до 2002. године у погону Текстилног комбината овде у Каменој Гори, борио сам се и да обдржим домаћинство, старао се о непокретној мајци, али сада је све теже. Шта год да узмем у руке да урадим, само испада”, прича Раде.

До његове куће стиже се земљним путем дужине око 800 метара, који се одваја од главног и туда је најбезбедније прећи пешке, али кад падне снег и то је немогуће.

“Снега се плашим највише, не може се лако прићи кући, а кад невеје ја само гледам у кров и плафон и чекам кад ће да се сруши. Кровна конструкција је пропала скроз, рогови, подрожњааче су трули, а црепови оштећени, жив нисам кад дуне јачи ветар, а о снегу да вам и не причам”, јада се Раде.

Морао је каже да у собу постави греде које подупиру плафон да би колико – толико смањио опасност од пропадања, али због прокишњавања стално опада малтер, па га често грудва отпала са плафона и пробуди, после тога, вели Раде, нема спавања.

Овј Каменогорац скоро у потпуности зависи од других, а први комшија му је на километар удаљености.

Усред собе греде, али опадање малтера не може се спречити, фото: ГЗС Усред собе греде, али опадање малтера не може се спречити, фото: ГЗС

„Не могу да грешим душу, помажу ме комшије, дотерају сточну храну, купе ми лекове и нешто од хране”, каже Раде који нема никаква примања, сва имовина му је једна крава и стари воћњак.

Председник МЗ Камена Гора Живко Кијановић каже да је Раде заиста у тешкој ситуацији и да би му помоћ добродошла.

„Најпрече је да му се поправи кров и плафон, ми бисмо се овде организовали да му то урадимо, само кад би неко хуман могао да донира грађевински материјал и цреп”, каже Кијановић, који за овог човека има само речи хвале.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje pomoć rade cmiljanović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.