Млади чувају благо предака

zlatarinfo.rs ( С.Х. Златић) 29. јун 2020. године Традиција Коментари

Умеће - награђени учесници Сабора (фото Дом културе Ивањица) Умеће - награђени учесници Сабора (фото Дом културе Ивањица)

Пехарe за прва места на 25. Јаворском сабору двојничара и старих инструмената Србије освојили свирачи из Пријепоља, Прилика и Бруса.

Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука,  дипли и других старих инструмената на 25. Сабору двојничара и старих инструмената Србије  на Јавору, 27. јуна,  показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.

Од 30  такмичара -  11 двојничара и 19  свирача на старим инструментима пехаре за прво место понели су:  у старијој категорији, двојничар Предраг Николић из Прилика код Ивањице одсвиравши песму „Обраше се виногради“ и „Синђино“ коло, у млађој категорији на двојницама, Лука Видаковић из Пријепоља са песмом „Романијо горо од јунака“ и „Живим колом “. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии, Милисав Јовановић из Бруса на дудуку са песмом “Благо мени и теби девојко “ и „Дрндавка“ колом а у млађој категорији, Лука Милановић  из Бруса на окарини са песмом „Горанине ћафанине “  и колом „ Колубарски вез“.

Јаворски сабор - традицију чувају и стари и млади свирачи Јаворски сабор - традицију чувају и стари и млади свирачи

Пехари и дипломе додељени су и за освајаче другог и трећег места, као и за изворност  народног кола, за дует на фрули, те најмлађем учеснику  Сабора - Милици Цинцаревић из Бруса, која има 8  година и свира фрулу, као и Душану Љубичићу из Врбаса за свирање на више инструмената.

 У стручном жирију били су: етномузиколог Мирјана Дробац и музички уредник РТС-а Илија Павловић из Београда и професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић.

 У ревијалном делу посетиоце  манифестације забављао је фолклорни ансамбл Дома културе Ивањица и певачка група Оморика. 

 Сабор су организовали ивањички Дом културе, Месна заједница  и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића, под  покровитељством  општина Ивањица и уз  финансијски подршку Министарство културе и информисања Републике Србије.

                  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javorski sabor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.