Слапови Трудовачке реке (видео)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 25. јун 2020. године Природа Коментари

Уз заглушујући хук бије неколико врела Трудовачке реке (Фото Љубиша Гагричић) Уз заглушујући хук бије неколико врела Трудовачке реке (Фото Љубиша Гагричић)

Крашко врело на падинама Чемернице „попело“ се уз камењар око 40 метара.

Обилне падавине минулих дана повећале су издашност Трудовачке реке неколико десетина пута. Врело  се,  како то кажу мештани, ових дана „попело“ уз  камениту увалу за око 40 метара, због великог прилива воде у подземне токове. Из камењара (сипара) скоро зараслог у шуму  бије неколико врела, која се спуштају  у слаповима и уз заглушујући хук.

Трудовачка река је десна притока Тисовице и дуга 1,7 километара. На крашком врелу још су видљиве зидине Ћурчића воденице и вањарице, а  затим се низ луке до близу ушћа низао ђердан јазова, лакомица, бадњева, витлова и воденичког камења. Девет редовничких воденица мештана Горњег Трудова, Штиткова и Дебеље млело је жито  и помељарима из сјеничких села, поготову кад окрену сушне јесени...

На реци некад било девет редовничких воденица и једна ваљарица На реци некад било девет редовничких воденица и једна ваљарица

Трудовачка река  купи воду са поља и висова Чемернице, а најстари воденичари су казивали да су je у свом веку само два или три пута видели мутну на извору. Уместо дрвене ћуприје код Аничића воденице 2005. године подигнут је бетонски мост на путу Штитково – Горње Трудово. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

trudovo reka izvor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.