Штитково: Врело и Тисовица ван корита

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. јун 2020. године Природа Коментари

Напунило се језеро у центру села Штитково Напунило се језеро у центру села Штитково (Милојко Чкоњевић)

Ниво језера испред цркве Благовештења десетак сантиметара испод прага порте. Прете и клизишта.

Велике количине падавина, поготову у ноћи између понедељка и уторка, донеле су невоље мештанима Штиткова: из корита се излила речица Врело у центру села, док Тисовица плави околне луке, а оштећени су сеоски путеви.

Вода близу прага цркве Благовештења Вода близу прага цркве Благовештења

Због мале пропусне моћи цеви, која је истоврмено и мост на речици Врело, на путу према Рујиштима и Ивањици, створило се мало  језеро испод  бране између цркве и школе.Вода, срећом, отиче између кућа и моста према Урвини и Тисовици. Бетонска ограда спречава продирање површинских вода у порту, а мештани кажу да је ниво језерцета десетак сантиметара испод прага порте и страхују да вода не поплави цркву Благовештења.

Поплава сваке године од кише или топљења снега Поплава сваке године од кише или топљења снега

Овака слика се понавља годинама, углавном  кад „пукне снег“ у Чемерници и порасте издашност Врела које истиче из оближње пећине. Мештани  су својевремено делимично порушили брану за мини ХЕ „Штитково“, грађену 1963. године. Међутим, приликом асфалтирања сеоског центра и пута за Божетиће,  на речици је постављена само једна цев, иако су биле планиране две. У Одбору за обнову цркве прошле године су истакли да су, поред санације бетонског зида између цркве и речице, преостали радови и на одвођењу површинских вода из порте.

Река Тисовица на путу за село Тисовицу Река Тисовица на путу за село Тисовицу (foto: Страјо Чкоњевић)

Надошла Тисовица, која купи воду северних падина Јавора и из Зечког Поља и околине преко врела Бурсаћ, плави околне луке. Клизиште је, недалеко од куће Алексе Чакаревића донело велике количине блата на пут за село Тисовицу.

Врело је лети поточић, а сада - бујица Врело је лети поточић, а сада - бујица

За сада нема опасност да пoплави једини друмски прелаз на овој реци – бетонски мост код Калајитске воденице.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

štitkovo crkva poplava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.