Теле провело у шуми шест дана без хране

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 21. јун 2020. године Занимљивости Коментари

Берући печурке, Гордана Гујаничић нашла теле у шуми (Фото:С. Јакшић) Берући печурке, Гордана Гујаничић нашла теле у шуми (Фото:С. Јакшић)

Јуница се отелила у паши Змијињак у Дрмановићима, а укућани безуспешно трагали за приновом, коју је нашла Гордана Гујаничић берући вргање.

Берући вргање, Нововарошанка, Гордана Гујаничић дугогодишњи сакупљач шумских плодова, у петак је у шуми Змијињак у Дрмановићима  пронашла женско теле за којим се чељад из куће Радојка Рвовића  трагала у суботу 13. јуна. Најпре је чула глас, учинило јој се да је рика телета, а затим угледала теле, изгладнело и преплашено, па је  телефоном позвала власника стоке на испаши.

Теле је провело у шуми Змијињак (иза Центра „Златар“ према врелу Лакомица) шест дана  без хране, а укућани су се већ били помирили са губитком. Веровали су да је принова угинула на хладноћи  кишних дана  или,  можда, скончала бежећи од звериња  и завршила у чељустима паса луталица и курјака.

Гора га сачувала - укућани му дали име Лане Гора га сачувала - укућани му дали име Лане

- На некадашњем пашњаку од 25 хектара, сада шуми у Змијињаку, држимо оно што се ни стриже, ни музе. Тамо је  лошија трава, па су у чобаници  јунад и краве пред телење или оне које  засушују млеко. Отишли смо да потерамо кући јуницу која је била пред телењем, али смо то једва успели. Видели смо да, како се то каже, нема стомака, али телета нигде није било. Вероватно се одвојила од телета  идући на воду, у међувремену смо наишли и  онда бесуспешно  се дали у потрагу – казује домаћин Радојко Рвовић, радник „Пластике“ у Новој Вароши и додаје:

- Нисам веровао у први мах да је теле могло преживети шест дана и ноћи по невремену и изложено опасностима у шуми. Здраво је и напредно, а Гордани сам понудио награду, али је она одбила говорећи "највећа је награда видети теле живо, здраво и враћено кући".

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tele krava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.