Деле мегдан на планини

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 12. јун 2020. године Традиција Коментари

Одгајила их планина - трзај мишића и победа Одгајила их планина - трзај мишића и победа (Д. Гагричић)

9. „Сусрети златарских села“ на Иванњдан (7. јула) на вису Џаде Одмеравају снагу и спретност у старим чобанским вештинама и умећу дрвосеча и рабаџија. Подсећање на корене и традицију предака.

Девети „Сусрети златарских села“ одржаће се на  Ивањдан, на вису Џаде, у Мушковини. Екипе села  надметаће се у старим чобанским вештинама –  бацању камена с рамена, вучењу кличка, трчању и скоку у даљ, а одмериће снагу и спретност у стругању балвана, надвлачењу конопца , малом фудбалу и одбојци. Најмлађи посетиоци, предшколци, трчаће на ливади. 

Највеће интересовање влада за такмичење рабаџија Највеће интересовање влада за такмичење рабаџија

По седми пут такмичиће се рабаџије Златара, Босања и околних планина у извлачењу трупца воловском запрегом. За власнике три најуспешнија пара волова обезбеђене су новчане награде.

Подмладак на тепиху Џада Подмладак на тепиху Џада

Такмичење  почиње у уторак, 7. јула,  у 9 сати. 

„Сусрети златарских села“ на   раскрсници златарских путева и некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџиј  једна су од ретких манифестација у Старом Влаху која подсећа на корене и традицију предака. 

Одбојкаши на сусретима села на  падинама Златара Одбојкаши на сусретима села на  падинама Златара

Председник организационог одбора је шумар Гроздимир Грбовић, угоститељске услуге пружаће  „Поглед“, ресторан Ненада Друловића а учеснике и посетиоце забављаће трубачки оркестар. До виса Џаде стиже се асфалтним путем од Сувог бора.

Лоптање на ливади окупља највише екипа Лоптање на ливади окупља највише екипа

Домаћини деветих  „Сусрета  златарских села“ су село Дрмановићи и  предузеће Војка Пурића „Сложна браћа“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

susreti zlatarskih sela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.