Субвенције за набавку стоке, машина и подизање засада

ppmedia.rs 21. мај 2020. године Пољопривреда Коментари

Пашњаци под Јавором Илустрација( фото: Раде Прелић)

У оквиру Програма мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Нова Варош за 2020. годину, планирала је и меру субвенционисања инвестиција у физичку имовину пољопривредног газдинства.

У аграрном буџету за 2020. годину, пољопривредни произвођачи могу конкурисати за следеће инвестиције:

- Набавку квалитетних приплодних грла млечних раса: говеда, оваца и коза

- Опрему за мужу, хлађење и чување млека на фарми, укључујући све елементе, материјале и инсталације;

- Машине и опрему за припрему сточне хране, за храњење и напајање животиња (млинови и блендери/мешалице за припрему сточне хране; опрему и дозаторе      за  концентровану сточну храну; екстракторе; транспортере; микс приколице и дозаторе за кабасту сточну храну;

- Машине за примарну обраду земљишта;

- Машине за допунску обраду земљишта;

- Машине за ђубрење земљишта;

- Машине за сетву;

- Машине за заштиту биља;

- Машине за убирање односно скидање усева;

- Машине за транспорт;

- Машине и опрему за наводњавање усева;

- Машине и опрему за руковање и транспорт чврстог, полутечног и течног стајњака (транспортери за стајњак; уређаје за мешање полутечног и течног стајњака;   пумпе за пражњење резервоара; сепараторе за полутечни и течни стајњак; машине за пуњење течног стајњака

- Машине за допунску обраду земљишта;

- Подизање нових или обнављање постојећих (крчење и подизање) вишегодишњих засада воћака;

- Подизање и опремање пластеника за производњу поврћа, воћа, цвећа и расадничку производњу;

- Подизање, набавка и опремање система противградне заштите у воћњацима и вишегодишњим засадима;

- Машине, уређаје и опрему за наводњавање усева;

- Набавку нових пчелињих друштава и

- Набавку опреме за пчеларство.

Општи услови конкурса:

- Kорисник мора бити са територије општине Нова Варош, регистрован у Националном регистру пољопривредних газдинстава, и мора бити у активном статусу за      2020. годину.

- Kорисник за инвестицију за коју подноси захтев, не сме користи подстицаје по неком другом основу (субвенције, подстицаји, донације), односно да иста              инвестиција није предмет другог поступка за коришћење подстицаја;

-Само инвестиције реализоване у току календарске 2020. године могу се сматрати прихватљивим за надокнаду трошкова.

О посебним условима конкурса, пољопривредници се могу информисати у Одељењу за привреду и локални економски развој канцеларија бр. 307, сваког радног дана.

У оквиру Kонкурса који ће спровести Општина Нова Варош, за ову меру планирано је да по једном кориснику максимални износ повраћаја средстава буде до 50% -укупне вредности инвестиције, без ПДВ-а. Износ повраћаја ће се дефинисати у зависности од броја поднетих захтева и вредности инвестиција.

Укупан износ субвенције по домаћинству је до 80.000 динара.

Једно газдинство може конкурисати само са једном инвестицијом.

Максималан износ повраћаја од стране Општине Нова Варош по грлу крупне стоке ( уматичене приплодне јунице и краве старости од 31 месеца до пет година), је 30% вредности инвестиције одн. максимално 50.000,00 динара/грлу, за највише 1 грло. Максималан износ повраћаја од стране Општине Нова Варош по грлу ситне стоке (овце и козе) је 30% вредности инвестиције одн. максимално 6.000,00 динара/грлу, за највише 10 грла.

За све инвестиције у оквиру ове мере повраћај ће бити за 10% већи, уколико су носиоци газдинстава жене и млади (до 40 година старости).

Обавештавају се пољопривредни произвођачи који су реализовали инвестиције у 2020.години или планирају набавку опреме и грла стоке да могу добити информације у Одељењу за привреду и локални економски развој канцеларија бр. 307. Провера документације и информације о општинским субвенцијама и условима се могу добити од 01.06.2020. до 10.06.2020.

Планирани рок за расписивање Kонкурса за доделу подстицајних средстава намењених пољопривреди је половина јуна месеца.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

subvencije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.