Одлаже се плаћање аконтације пореза

glaszapadnesrbije.rs 22. април 2020. године Економија Друштво Коментари

Ilustracija / dnevnik.rs Ilustracija / dnevnik.rs

Биће одложено плаћање аконтације пореза на добит правних лица и аконтације пореза и доприноса на приход од самосталне делатности за оне привредне субјекте који су се определили и испуњавају услове за коришћење фискалних погодности и директних давања, а које је недавно омогућила влада у циљу смањења економских последица епидемије коронавируса на привреду.

Пореска управа ће по завршетку овог месеца, односно након подношења пореских пријава (ППП ПД) за запослене, као и аутоматским путем за пореске обвезнике који немају запослене раднике, направити списак фирми које ће бити проверене да ли испуњавају услове за коришћење погодности.

"Привредним субјектима који испуњавају услове из владине уредбе биће извршена уплата директних давања, као и одлагање доспелости аконтација пореза на добит, односно пореза и доприноса на приход од обављања самосталне делатности", објавила је Пореска управа. У овом тренутку, аконтације за март су прокњижене на картици пореских обвезника, али ће одлагање њихове доспелости бити евидентирано у пореском рачуноводству 4. маја.

"Доспелост аконтација пореза на добит правних лица за март, април, и мај месец ове године одлаже се до предаје коначне пореске пријаве за порез на добит правних лица за 2020. годину, односно за обвезнике са пословном годином различитом од календарске године за порески период који започиње или се завршава у 2020. години, за аконтације пореза на добит које доспевају за плаћање 15. априла, 15. маја и 15. јуна ове године до предаје коначне пореске пријаве пореза на добит правних лица за одговарајући порески период".

Такође, аконтација пореза на приходе од самосталне делатности за март, април и мај, одлаже се до предаје коначне пореске пријаве за утврђивање пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање самоопорезивањем на приходе од самосталне делатности за 2020. годину.

Пореска управа обавештава да је Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору, између осталог, прописаноодлагање плаћање одређених јавних прихода који доспевају за плаћање у периоду од 1. априла до 30. јуна, а у неким случајевима до 31. јула 2020. године.

 Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

covid-19


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.