Увац међу топ шест дестинација за идиличан одмор у Србији

ppmedia.rs 19. април 2020. године Туризам Коментари

Меандри реке Увац Меандри реке Увац (foto: Туристичка организација Србије)

Није било лако одабрати ових шест дестинација – на коју год страну Србије да погледате, постоји много лепих места. По оцени Туристичке организације, Србије Специјални резерват природе Увац, ушао је у топ шест дестинација за оне који воле активан одмор, али и за оне који желе нешто мирнији, породични амбијент.

Између планина Златар и Златибор и градова Нова Варош и Сјеница свој пут је усекла река Увац и овај простор обележила својим надалеко познатим меандрима.

На обронцима клисуре налазе се и улази у већи број пећина, а међу њима доминира Ушачки пећински систем у који спадају Ушачка, Ледена, Бездана, Тубића и Баждарска пећина. 

Белоглави супови - хранилиште у Резервату Увац Белоглави супови - хранилиште у Резервату Увац (foto: Раде Прелић)

Љубитељи птица у резервату могу наићи на 130 врста птица, а најпознатији је белоглави суп – једна од две преостале врсте лешинара које се данас гнезде на подручју Србије.

Меандри Увца главна атракција за госте / Фото Д. Ћировић Меандри Увца главна атракција за госте / Фото Д. Ћировић

Недалеко од Увца су Златар и Златибор, где можете уживати у свежем планинском ваздуху у свако доба године, али и окусити чувену комплет лепињу. Након предаха, можете наставити поход обиласком још неких пећина, а ми издвајамо величанствену Стопића пећину и Потпећку пећину.

ТОС и ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.