ЕПС од октобра акционарско друштво, следи подела и продаја акција

glaszapadnesrbije.rs 16. фебруар 2020. године Економија Коментари

Logo EPS

Електропривреда Србије (ЕПС) би у октобру требало да постане акционарско друштво, а током 2021. би власт почела кампању промоције приватизације ЕПС, објавио је данас лист “Данас” позивајући се на изворе у добро обавештеним круговима. Извор листа наводи да ће акције ЕПС као и других државних предузећа бити подељене запосленима и грађанима Србије, а да ће део акција бити понуђен на продају купцу из иностранства.

Према наводима тог извора може доћи до приватизације ЕПС у етапама, јер је предузеће већ подељено у неколико мањих делова.

Према његовим речима, постоји могућност да до продаје ЕПС-а дође у етапама јер је предузеће већ подељено у неколико мањих делова, а да ће власт приватизацију представити као стратешко партнерство, односно да ће држава део власништва задржати у свом поседу као у случају Нафтне индустрије Србије и РТБ Бор.

“Док не прођу избори идеју о приватизацији ЕПС-а власт неће износити у јавност, а након што предузеће постане акционарско друштво уследиће кампања о потреби приватизације, односно проналажења стратешког партнера”, тврди саговорник листа Данас.

Један од разлога због кога власт у Србији веома озбиљно разматра могућност да прода ЕПС је склоност Међународног монетарног фонда ка таквом решењу.

Као један од кључних аргумената због чега ЕПС треба да буде приватизован користиће се процена Фискалног савета, да је у ЕПС током следећих десет година неопходно инвестирати 5,6 милијарди евра, како би “могао да задовољи све већу тражњу за струјом”.

С обзиром на то да власт у Србији нерадо издваја буџетска средства за инвестиције, нарочито ако је реч о милијардама евра, евидентно је да и процена Фискалног савета сугерише да потребна финансијска средства ЕПС треба да пронађе кроз приватизацију.

У прилог мишљења да ће Влада Србије донети одлуку о продаји ЕПС-а говори и то што је ММФ, након посете делегације те финансијске организације Србији, у децембру прошле године оценио да је “ревизија цене струје неопходна како би се обезбедио повраћај целокупних трошкова” након чега је струја у нашој земљи поскупела за 3,9 одсто.

Како тврде експерти за енергетику један од предуслова за продају ЕПС-а је достизање такозване тржишне цене струје, што у пракси значи да би до приватизације она требало да се повећа за још трећину од садашњег нивоа.

ГЗС/ Фонет, Данас

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.