Туристи одушевљени ски стазом на Златару

glaszapadnesrbije.rs 12. јануар 2020. године Туризам Коментари

Скијање на Златару, фото: РИНА Скијање на Златару, фото: РИНА

Планинма Златар дефинитивно се вратила у сам врх кад су у питању српске туристичке дестинације.

Некад девастирана локација, сада је доживела свој процват, а зимска сезона је у пуном јеку и сви смештајни капацитети су попуњени. Гости махом долазе из Србије, али и из суседне Црне Горе. Миро Јововић иако живи на Жабљаку, одлучио је да скија управо на Златару. 

“На Жабљаку нема снега, па сам се одлучио за комшијски Златар. Стазе су добре, као и жичаре тако да је скијање на овој планини право уживање”, рекао је Миро за РИНУ.

Скијање на Златару на утабаним стазама, фото: РИНА Скијање на Златару на утабаним стазама, фото: РИНА

Ски стаза “Бријежђа” на Златару је дуга 1200 метара, са плавим и црвеним карактеристикама, те је погодна и за такмичаре и за рекреативце, а висинска разлика између подножја и врха је 300 метара, Жичара је дуга 850 метара, са капацитетом корпе за четири особе која од подножја до врха скијаше вози за нешто више од пет минута. Ова стаза, међутим, права је реткост у Србији, али и на Блакану јер се спушта до самог центра општине, што је непоновљив осећај за све скијаше.

Пратећи жеље гостију уз велики предани рад, ова планина обогаћена је и бројним садржијама који су значајно побољшали туристичку понуду.

“Инвеститори су препознали Златар као одлично место за улагање. Изграђени су нови апартмани и на тај начин полако решавамо наш кључни проблем, а то је мали број смештајних капацитета. Сада смо у прилици да оставаримо рекордан број ноћења”, нагласио је Бранко Пуцаревић директор ТО Златар.

Сезона у пуном јеку, фото: РИНА Сезона у пуном јеку, фото: РИНА

Да би се дошло до оваквих резултата била је неопходна и помоћ државе. Захваљујући средствима које је определила Влада РС, Златар је од заборављене планине постао туристичка атракција која може да стане раме уз раме са познатим центрима. 

“У току 2019. године добили смо око 50 нових објеката. Златар је постао велико градилиште, а велики планови су и за 2020. годину. Реализација капиталних инвестиција не би била могућа без државе, која је до сад уложила око једну милијарду динара за туристички развој”, изјавио је председник општине Нова Варош, Радосав Васиљевић. 

На стази “Бријежђа” има око 50 центиметара утабаног снега, што је предсулов за добро скијање, а цена ски паса ове сезоне за одрасле је 1000, а за децу 900 динара.

Стаза која води до Нове Вароши, фото: ТО "Златар" Стаза која води до Нове Вароши, фото: ТО "Златар"

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.