Жичара – узданица или пасторче?

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 09. јануар 2020. године Коментари

И подмладак смучара и гости  траже дужу стазу – горњи део „Бријежђа“ (Фото Д. Гагричић) И подмладак смучара и гости траже дужу стазу – горњи део „Бријежђа“ (Фото Д. Гагричић)

Данима се око коришћења тек трећине скијалишта „Бријежђа“ ломе копља и очекује реч оних којима су уста пуна туризма. Жичари ново име „Ђекна“ и прича са радосном и тужном вешћу, уз апеле да се обогате пратећи садржаји на снегу.

Жичара четворосед на скијалишту „Бријежђа“, на падинама изнад Нове Вароши,  данима је у жижи јавности нашег краја.  Разумљиво, у јеку зиммске сезоне  годинама најављивана узданица туризма – тема је разговора, замерки и жалби гостију и мештана, те похвала и покуда, предлога, сугестија, иницијатива, експертских решења, препорука, прозивки...Берићетна посети у неким објектима на старту сезоне  и високи снегжни покривач остали су некако у другом плану...

Уочи Нове године жичара је добила и ново име -  „Ђекна“. Асоцијација je на ону чувену ТВ серију, а кум је неко од шерета или оних што  су слушали одговоре рецепционера, власника објеката или посредника у издавању апартмана: „Радиће жичара, али не знамо кад ће...!.“ У данима „глувог барута“ између власти и Tуристичке организације „Златар“, с једне   и закупаца скијалишта, с друге стране, било је и „глувуих телефона“, јадиковки, а кад је једном рецепционару дојадило да даје нејасне одговоре о неизвесном раду скијалишта – саговорницима с друге стране жице диктирао је  бројеве  телефоне челника општине и ТО.

Причу о „Ђекни“ сменила је она са две вести: радосна – има снега (највише у западној Србији, као и мраза, наравно), а тужна вест  –   ради мала, а не и велика жичара.

Око ски-лифта „сидро“ данима су се ломила копља. Најпре  око дужине (350 метара, према речима смучара), јер се користи тек трећина скијалишта, само  од Цвијетњака до Пуцаревине, па затим тврдњи да је добро те и то раде, да „сидро“ пет година спашава сезону... Чуло се, међутим, и да је за искусније смучаре стаза блага а скуп  ски-пас, те да  им се деца мотају око ногу, (да је пуно неискусних и  смучара почетника на стази), да је угрожена безбедност ...

Најгрлатији су, пак,  они што кажу да је жичара издата да ради  као  четворосед и од општинских власти и ТО „Златар“ траже да полажу рачуне зашто су изневерена очекивања, зашто се  „прасе гојило уочи Божића“ и без договора дочекала зима и почетак нове године,  уз  нерешене спорове, доласке милиције на Пуцаревину, састанке, интервенције...? Да ли то радимо у корист наше штете? – питају.

Сунце и радост на снегу, али и замерке смучара Сунце и радост на снегу, али и замерке смучара

И гости и мештани су огорчени  што се најављује да четворосед зимус неће палити мотор или то неко намерно лансира. Не занимају их, кажу,  ни изговори да „нема воде за прављење снега“, те да су велики трошкови одржавања, да треба вод радника, да због временских прилика  учинак снежних топова брзо одлазио у поток ...неки помињу и друге видове оснежавања, јефтиније и трајније, кажу...

„На чем' воденица промеље, на том (е )и остане“. Ова старовлашка мудрост о незавршеном послу  често се  ових дана помиње и у случају жичаре. Уз тврдње  да скијалиште није завршено (или да „нису заокружене“ активности),  познаваоци прилика кажу да су изостали радови на пратећим садржајима  и обогаћивању понуде планине,. Тако се наводи да  малишани  који први пут стају на скије – немају ни терен, ни „жицу“  - беби лифт или слично, а нема ни снежних тобогана, ни других занимација за децу на снегу?!  

Многи упиру прстом и на мапу или пано скијалишта код ресторана „Огњиште“. Најпре су овде, кажу, била уцртана два, па сад је  један  дечји ски-лифт, а од њих - ни трага ни гласа. Смучари подсећају да је идејним пројектом падина изнад полигона за обуку возача, лако приступачна и блага, била предвиђена за прве кораке најмлађих смучара, али је недавно намењена градњи објеката.

Падина испод полигона била је некад предвиђена за стазу и жицу почетника Падина испод полигона била је некад предвиђена за стазу и жицу почетника

Замерке стижу и од инструктора скијања. Они кажу да су  школе скијања сатеране  у ограде или окрајке стазе, прогоне их власници поседа. И они се слажу да је недопустиво да почетници иду на „сидро“ и питају: како регрутовати смучаре и нове госте везати за Златар? С друге стране, они што издају скије и чизме  жале се да им неке  старе муштерије отказују кад чују да ради само мала жичара.

Мапа - користи се само трећина скијалишта Мапа - користи се само трећина скијалишта

 Предузеће „Путеви Златар“, које је закупило стазу, огласило се  саопштењем за љубитеље белог спорта: деца из Нове Вароши, до 12 година старости, могу скијати бесплатно  и то само радним данима у термину од 10 – 15 сати, док је  време  за школу скијања од 9 – 10 сати. На скијалишту посетиоце дочекују и обавештења да на стази нема никаквог вида обуке смучара.

Они старији Варошани подсећају на „добра времена: Нова Варош је пре 30 година имала боље услове за скијање од тренутних. Тада је, наиме, било неколико “жица“ – у Чаиру или на Дробњачкој ливади,  испод хотела „Панорама“...

Анализа старта зимске сезоне  

Из неких извора најављено је да ће се за који дан на дневном реду надлежних наћи старт зимске сезоне. Уз анализе  посете и  хваљење продајом  новогодишњих аранжмана или бројем ноћења,  неоходно је осврнути се и на сенке над сезоном, на невоље туристичких радника и смучара кад је у питању скијалиште, а грлато се тврдило  да је „Златар спреман“ и тако обмањивали гости?!  Очекује се да реч дају, пре свега, они којима су уста пуна туризма, који на сав глас хвале планину,  китећи је епитетима  „лепи Златар“, кад јој име све говоре, уместо да говоре о припремама, учинку, кадровској структури, нивоу услуга...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.